4 Ağustos 2009 Salı

Ah Be Güzelim


Yanlış hatırlamıyorsam ATV'de dönen bir yarışma programı var şu günlerde. "Ah be güzelim" diye bir program. Hale Caneroğlu denen, isminden muhtemelen çıkartamadığınız, resmini görünce "haa" diyeceğiniz birisi sunuyor bu yarışmayı.

Hatırlar mısınız bilmem bir zamanlar Berna Laçin'in sunduğu bir yarışma programı vardı. Küçük çocuklara sorular sorarlardı, stüdyodaki büyük yarışmacılara da "çocuk bu soruyu bilmiş midir bilememiş midir?" diye sorup bir takım eğlenceler, küçük küçük komiklikler çıkartırlardı. Severdim o yarışmayı. Güzeldi yani.

Bu ATV'deki yarışma ise aynı bu Berna Laçin'in sunduğu çocuk programının formatında. Çok ufak bir fark var yalnız o da şu: "burada soruları küçük çocuklar yerine yaşça büyük ve aynı zamanda güzel kızlara soruyorlar". Yarışmanın olayı oradaki çok inanılmaz aptal olan ya da inanılmaz aptal rolü oynayan kızları seyircinin önüne atarak bir takım eğlenceler çıkarmaya çalışmak olsa gerek. Stüdyoda kızların soruyu bilip bilemeyeceğini tahmin edenler ise yarışma formatının akıllı adamı rolündeki erkekler tabi ki. Kızlar sorulan sorulara çok saçma cevaplar veriyor, yarışmacı erkekler, stüdyodakiler falan "ahahaha ne salak yaaa" tadında gülüyorlar böyle bir eğlence anlayışı işte.

Garip bir şekilde televizyonda kadınları oldukça aptal, dünyadan bihaber, genel kültürü oldukça zayıf göstermeye çalışıyorlar. Bununla beraber seyirci önüne çıkardıkları bu kalıptaki kadınların aynı zamanda oldukça bakımlı, güzel, bacak ve göğüs dekolteli olmasına da özenle dikkat ediyorlar. Bence söylenmek istenen şey çok açık: "kadınları toplum düzeninde sadece birer et parçası, birer seks objesi olarak görmenizi istiyoruz"

Hele ki bu programı sunan insanın da yine bir kadın olması bence durumu iyice vahim bir hale getiriyor. Tamam kapitalist dünya, para iyi güzel hoş ama yine de bazı şeylerin karşısında olabilmeli insan. "Hayır arkadaşım, bana verdiğiniz paraya rağmen kadınların bu şekilde aşağılanmasına ben bir kadın olarak karşıyım" diyebilmeliydi en azından.

Hayatım boyunca çok inanılmaz sayıda olmasa da yine de biraz insan tanımışımdır. Son derecede akıllı ve birikim sahibi kızlar da, çok aptal erkekler de tanıdım. Bildiğim bir şey varsa o da bu işin cinsiyetle zerre alakası olmadığıdır. Yine çok iyi bildiğim bir şey varsa o da birilerinin erkeğin istediğini aldığı, kadınların birer seks objesi olduğu bir dünya için yoğun bir çaba içerisinde olduğudur.

3 yorum:

Sir Douglas McGiven dedi ki...

çocuktan al haberi idi sanırım o programın adı. eğlenceli programdı.

bu bahsettiğin program ise saçmalığın daniskası, mehmet ali erbil lugatından programlar.

güzel olduğu kadar aptal (ya da aptallaştırılan) bir kadın alınır ve ortalığa salınır. komiklikler, şakalar, cinsel içerikli sataşmalar ve bir yandan da aptallığın seyirciye yansıtılması ile toplanan puanlar büyük rant sağlar.

dediğin gibi bu sefer kadının sunması ise çok ilginç. hele ki hale caneroğlu'nun böyle bir işe bulaşmış olması tam bir hayal kırıklığı. kendisinden böyle bir çıkıntılık beklemezdim. yazık...

ksp dedi ki...

Bence bu program Hale Caneroğlu nun da işine geliyor. ORada kendisi bir mahkum değil ,bir gardiyan gibi. Aynı zamanda kendisinin de bu kızlardan farklı ve iyi olduğunu anlatmaya çalışıyor galiba. Aynı formatla bir erkek yarışması yapılmadı bugüne kadar, tahminim yapılmaz da. Fakat sokağa çıkıp aynı soruları sorsan birilerine,(ne sokağı o yarışmadaki erkeklere sorsan) yine malak gibi bakacaklar. Alemsiniz valla..

kemal dedi ki...

kızlara sorulacak soruları önce erkeklere soruyolar.ve erkeklerde bilemiyolar zaman zaman.yani aptallık çift taraflı.aynı bilemedikleri soruları kızlar cevaplayamayınca eka eka diye gülenler yine erkekler oluyo.nerden baktığınla alakalı.yarışma da körler sağırlar birbirini ağırlıyo.ben daha çok orda akıllı geçinen kızlara gülen o erkek gruplarına daha çok üzülüyorum tamam hadi program yapımcıları kızların aptallarını seçtiler.onlar tamam peki ama siz akıllı geçinen gerizekalılara ne demeli diye düşünüyorum.pek kaale alınacak bi program değil yani kızları aşağılıyor diye.aptallık heryerde:)