20 Şubat 2009 Cuma

2009 Oscarları


Malumunuz pazar gecesi Oscar Ödül Töreni var. Sinema dünyasinin en saasali ödülleri olsa da en belirleyici ödülleri oldugu söylenemez aslinda. Bircok sinemasever popüler kültür sosuyla iyice yogrulmus bu törenden pek haz etmez. Belirleyiciligi ve adaletliligi de hep soru isareti olmustur. Bu yöndeki tepkisini en acik bicimde ortaya koyan, ayrica Oscar ödülünü ilk kez reddederek " The whole thing is a goddamn meat parade. I don`t want any part of it. " diyen Geroge C. Scott`tir herhalde. Bu fikir temali söyle güzel bir incelemeye yönlendirebilirim sizleri. Bunun yaninda bu töreni sevmeyen, hatta nefret edenler oldugu gibi altin standart olarak kabul edenler de var tabii. Bense izlemekten keyif alirim, zira kim ne derse desin güzel bir sov hazirliyorlar ve yapcak daha iyi bir isim olmuyor genelde. Tüm bunlarin yaninda aslinda olayi biraz da söyle düsünmek gerekir diye düsünüyorum. Ortada bir akademi var, adamlarin da kendilerine özgü bir tarzlari var- maceradan, giseden, yabancilardan ve elestirenler yapimlardan imtina etmek gibi - ve bu tarzlari dogrultusunda ödüller dagitiyorlar. Kimseye de biz sinemanin en dogru kararlarini veriyoruz, en önemli ödül töreni biziz güvencesini vermek gibi bir dertleri yok sanirim. Neyse lafi daha fazla uzatmadan Lordlar Kamarasi`nin 2009 Akademi Ödülleri tahminlerine geceyim.

En Iyi Film
  • The Curious Case of Benjamin Button ( Svetlin The Dark Knight apaciligini göstererek israrla hala onun adini verdi bu dalda. O gece Kodak Tiyatrosu önünde güvenlik önlemleri artsin derim. Adam tepkili)
En Iyi Yönetmen
  • David Fincher ( Oy Birligiyle )
Özgün Senaryo
  • ksp, Sedürt - Milk; Svetlin - Wall-E; Spicoli - Frozen River ( Paramparca olduk.)
Uyarlama Senaryo
  • The Curious Case of Benjamin Button ( ksp Slumdog Millionare dedi )
En Iyi Kadin Oyuncu
  • Kate Winslet ( Bayragimla flamamla geceye hazirim. Yine bir yanlis olursa Svetlin`in suikast timinde göreve talibim.)
En Iyi Erkek Oyuncu
  • Sedürt, Svetlin - Brad Pitt; ksp - Mickey Rourke; Spicoli - Frank Langella ( Brad avucunu yalar diyorum. )
Yardimci Kadin Oyuncu
  • Sedürt, Spicoli - Penelope Cruz; ksp - Amy Adams; Svetlin - Marisa Tomei ( Svetlin isme tav oldu, ben de akademi Woody Allen`i sever düsünceme. ksp`ninse sicak gündemi yakindan takip ettigi gözlerden kacmadi.)
Yardimci Erkek Oyuncu
  • Heath Ledger (  Peter Finch`in ölümünün ardindan Oscar kazanan ilk aktör oldugunu biliyor muydunuz. )
Yabanci Film
  • Vals Im Bashir ( Tam vaktinde patlattilar valla. )
Animasyon
  • WALL-E (Aksi durumda önce Allah, sonra ben carparim.)

Aslinda birkac dal daha oylamistik kendi aramizda; ama söyle bir baktim da liste uzayinca görüntü cok hos olmayacak. Üstelik bazi dallar loto doldurmaktan öteye de gitmedi. Unutmadan bir de internette kazananlarin oldugu iddia edilen bir kagit dolasiyor; ama inandirici bulmadigimdan koymaya tenezzül etmedim. Ne diyelim. Pazar gecesi umarim yine keyif alinan bir tören olur. Simultane Türkce tercümeyle Ntv`de, orijinal dilde Cnbc-e`de yayinlanacak. Iyi seyirler.

Not: Etrafta Slumdog beklentileri görüyorum. Sözüm size gencler: Slumdog`i yerler olm. Cidade de Deus`a zirnik koklatmamis adamlar bunlar. Haa, yemezlerse ben bu lafi afiyetle yemeye raziyim.

Edit: Sayin akademi üyeleri Cidade de Deus en iyi film dalinda aday dahi olamamisken neredeydiniz. Günah mi cikartiyorsunuz.

Hiç yorum yok: