9 Şubat 2009 Pazartesi

Haftanın Filmine Kısa Bir Bakış - 22

Yönetmeninin adına baktığımızda “David Lynch” ismini görsek de Fil Adam herhangi bir David Lynch filminden tamamen farklı bir sınıftadır. Gerçek bir öyküden esinlelenilen filmde genetik bir problem nedeniyle kafasında ve vücudunda bazı sorunlarla doğan ve kafası normalden çok büyük olduğu için Fil Adam sıfatıyla sirklerde ucube olarak gösterilen John Merrick’in yaşamı anlatılmaktadır. Filmi izlerken insan ırkının ne kadar basit,aşağılık ve iki yüzlü olduğuna bir kez daha tanık olacaksınız.Açıkçası filmden sonra Fil Adam’ın “I’m not an elephant,I am not an animal, I am a human-being” sözleri uzun süre kulaklarımda çınladı.John Hurt (John Merrick) ve Antonhy Hopkins( Dr. Frederick Treves) de üst düzey performanslarıyla filmi çok daha çarpıcı bir hale getirmişler.Antonhy Hopkins’i de siyah saçlı görmek epey ilginçti.(Bkz. Bazı insanların her zaman yaşlıymış gibi algılanması Örn.Morgan Freeman ) 8 dalda Oscar’a aday gösterilen film 1980 yapımı. David Lynch ‘in tarzının dışında olması onun yönetmenlik yeteneklerini kullanamamasını gerektirmiyor tabi ki.Oldukça başarılı çekimlere rağmen En İyi Yönetmeni Robert Redford’a kaptırmış.Fil Adam için “insanlıktan uzaklaştığımızı hissettiğimiz anlarda açıp tekrar tekrar izlenmesi gereken ibret verici bir film” diyerek filmi şiddetle tavsiye ederim.

3 yorum:

tahir durten dedi ki...

lynch'in kendine ozgu tarzinin hastasi olmadigim icin en iyi lynch filmidir benim icin... ilk olarak 7-8 yaslarindayken izlemistim. filmi cok begenmeme ragmen haliyle tirsmistim baya. bu filmden anliyoruz ki, lynch kendi tarzinin disina cikmak istese, onun da kralini yapar... garip bi adam...

Adsız dedi ki...

Gerçekten güzel bir film, ama beni en çok etkileyen sahne Dr. Frederick Treves'in fil adamla ilgilennmesinin asıl nedenini sorguladığı sahneydi ve tabiki fil adamın meşhur sözleri. Bence bu film siyah beyaz olmasaydı kesinlikle bu kadar etkileyici olmazdı.

ksp dedi ki...

Evet siyah-beyaz konusunda çok haklısın.Yönetmenlik başarısı demeliyiz.Çok önemli bir öğesiydi filmin.Renli çekilseydi bir çok sahne traji komik bir hal alabilirdi.