23 Şubat 2009 Pazartesi

And The Oscar Goes To...


Tahminlerimizden ötürü öncelikle "Ben bu lafı yerim" diyen Spicoli'ye sonra da bizlere afiyet olsun.Ama bu ödülün Slumdog'a gitmesinin sebebi bizim de hesaba katmadığımız bir durum.Artık Obama'nın A.B.D sinin yeni sloganı bu : " Change we need".Aslında Perşembe'nin gelişi Altın Küre'den belliydi, fakat biz biraz duygusal davrandık ve Akademi'nin de kendi evladını koruyacağını düşündük.Yanılmışız.Slumdog'a hayırlı olsun "En İyi Film" oscarı.


En İyi Yönetmen'de de Fincher 'e sırf Dövüş Kulübü hatırına bile verirdim şu Oscar'ı.Fakat Slumdog alırken Danny Boyle'nin bakması ayıp olurdu.Trainspotting'e saysınlar. İlk oscarı Danny Boyle'nin.


Ya En İyi Erkek Oyuncu' ya ne demeli.Hadi sedürt'le svetlin duygusal davrandı diyelim . Brad Pitt'in almayacağı belliydi.Spicoli de politikti. "Bu tarz filmleri seviyolar olm" mantığında yaptı tahminini. Peki benim Mickey Rourke 'umun günahı neydi.Günahı filmiydi aslında.The Wrestler biraz kopuk bir filmdi.Senaryosu da hafifti .Fakat Rourke' un performansı üst düzeydi. Hepimizin kaçırdığı nokta ise , evet Akademi politik performansları seviyor doğru, ama politikanın üstüne hafif "Gay" serpiştir, al sana Oscar.Sean Penn 'i 2. oscarından dolayı kutlar,başarılarının devamını dileriz.


Kate Winslet ise hepimizin istediği ve tahmin ettiği gibi en sonunda kavuştu Oscar'ına.Alsın tabi hakkıdır.96 ve 2002 de En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu 'yu sırasıyla Mira Sorvino (Mighty Aphrodite) ve Jennifer Conelly' ye (A Beautiful Mind) kaptırmıştı. 1998 , 2005 ve 2007 de ise En İyi Kadın Oyuncu sırasıyla Helen Hunt(As Good As It Gets), Hilary Swank(Million Dolar Baby) ve Helen Mirren(The Queen) 'e gitmişti. 6. adaylığı ilk Oscar'ı Kate Winslet'in.


Özgün senaryoda ben ve sedürt Milk'le, Uyarlama Senaryoda sadece ben Slumdog Millionere ile, Yardımcı Kadın Oyuncu da sedürt ve spicoli Penolepe Cruz ile ucundan da olsa tutturduk diyebiliriz.


Adam gibi bildiğimiz Heath Ledger (En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu) ve Wall-e (En İyi Animasyon) oldu.Onlar da biraz bariz miydi ne?! En İyi Yabancı Film'e hiç girmiyorum. Hani savaştı şeydi. Kendi çıkartmadıkları savaşlarla pek ilgilenmiyorlar galiba.Japon filmine gitti ödül Yojiro Takita 'ya.


Son bir not: Açıkçası ben Brad Pitt'in " Benim için Oscar bitmiştir, daha da Oscar'a gelmem" deyip kalkıp gitmesini beklerdim.Yapmadı.Olsun be Brad.Başka baharlara.

6 yorum:

Spicoli dedi ki...

Bu seneki töreni ben cok begendim. Oyunculari müthis onurlandirdilar bu yil. Adam oraya De Niro`yu, Sir Hopkins`i, Ben Kingsley`i Sophia Loren`i cikarmis. Bu arada adaylarla tanitan oyuncu kombinasyonunu da iyi kurmuslar. Hata bu yil oyunculari o kadar onurlandirdilar ki resmen yönetmen ödülü Leading Role dallarindan önce verildi. Kate Winslet`in aldigi an uzun zamandir sevinmedigim kadar sevindim, müthissin Kate.

Bir de adamlar dedigim gibi hakkaten nefis sov uyguluyorlar. Mesela gecenin sunucusu Ellen Degeneres ise gidiyor seyirciler arasinda espriler yapiyor. Secimlerin gündemde oldugu yil John Stewart sunuyor ve ince espriler, siyasi mesajlar tasiyor sunuma. Hugh Jackman da daha cok performans olarak yer aldi aktör oldugu icin. Izledigim en iyi sunumu yapti Hugh Jackman. Bu yil tören son yillarin kesinlikle en iyisiydi.

Spicoli dedi ki...

O unutulmaz Sean Penn karakterleri arasinda Jeff Spicoli`yi anmadan olmaz. Penn her zaman cok büyük performanslar sunuyor zaten, aksini idda etmek mümkün deil.

Bir de yine unutmusum. Müzikal performansi da cok iyiydi. Grease`in, Moulin Rouge`un, Mamma Mia`nin hatirlanmasi cok keyifliydi.

Sheed dedi ki...

svetlin'e de söyledim.. mickey rourke zibidi gibi gelmiş törene, bence orada kaybetti ödülü, zarflar değiştirildi hemen falan.. gerçi NTV'de nurgül yeşilçay görünce bi hallendi de, akademi ciddi bi iştir jeff biliyorsun, böyle şeylere gelmez..

"the wrestler"a aronofsky'ye mutlak güven duygusuyla gittim, 13.5 para saydım.. bi hayal kırıklığı vardı ama rourke'un performansı bile paramın karşılığını almamı sağladı galiba..

sedürt dedi ki...

ya konuyla çok alakasız giriyorum bişey sorup gidicem hemen. sheed sana soruyorum, itüsözlükte yazar olan sheed ile bi bağlantın var mı?

Sheed dedi ki...

heheh yok abi, itüsözlük'le hiçbi bağlantım yok.. bi de zamanında netlog'da, yonja'da dolaşan loser bi tip vardı cem sheed diye, onla da bi alakam yok, aman diyeyim :)

Spicoli dedi ki...

Katilmamak mümkün mü adamim. Limodan indi hemen sigarayi yakti falan. Ulan dur daha yeniden dogmadin, dogunca yaparsin artisligini. Sir Ben Kingsley anlatti anlatti falan, bas parmagiyla "ok" isareti yapio millete hehe. Köpegimin kolyesi kedimin mamasi diyo falan. Ödülü saha disinda kaybetti bence de, evet.

Bir de bu adam Sin City`de yeniden dogmamis miydi ya, 3 yilda bir yeniden mi doguo yoksa?