18 Şubat 2009 Çarşamba

Ebeveynlere Okutuyoruz


Sabah kantinde can sıkıntısından gazeteyi karıştırırken gördüm haberi ve resmen şok oldum üzülmekle birlikte. Eve gelince belki bizim Spicoli okumuştur da konuya değinmiştir diye baktım ama nerde. Benimle çiçekçi diye alay ede dursun postu sermiş yatıyor adam evde. Bu haberi de sürekli dersler nasıl gidiyor, çalışıyor musunuz, sık dişleri ehe mehe diye öğüt veren ebeveynlerimize okutuyoruz.

Konunun çok dışına çıktım farkındayım ama haberi ilk okuduğumda çok şaşırdığım 3 şey oldu. Birincisi bir insan evladı nasıl olur da 11 saat boyunca ara vermeden, dur durak bilmeden ders çalışabilir? İkincisi böyle birşeyin olma ihtimali nedir, yani ben de oturup denesem başıma böyle bişey gelme riski nedir? Ve üçüncüsü nasıl olur da bir doktor bunu düşünemez, böyle bir hataya düşer?

Ölüm şeklini düşündüğümüzde trajikomik mi dersiniz (ben adını koyamadım) ne dersiniz bilemem ama gerçekten çok garip bir ölüm. Bunun bir doktorun başına gelmiş olması da çok çok ayrı bir gariplik. Üzülmekten öte duygulara sürükledi bu haber beni şaşkınlık da dahil olmak üzere.

Şimdi Spicoli'ye tavsiyede bulunuyorum huzurlarınızda sakın ola ki böyle şeylere kalkışma oğlum. Bırak uzarsa uzasın, sen bize lazımsın.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

şaşırdım,sarsıldım,üzüldüm değişik duygular içindeyim senin gibi svetlinim.nasıl olur,birisinin ihmali mi var,birisi 11 saat kalkmadan nasıl blg başında oturur gibi sorular kafamın içinde dönmeye başladı ama bu saatten neye yarar?olan bu güzelliğe olmuş.yazık arkadaş ya akşam akşam canımı sıktın svetlin.bu haber=camel+massive attack tır(bilemedin portishead dir.)başka türlü bünye kaldırmaz aq!

Spicoli dedi ki...

Simdi sorularina bir bir cevap vereyim Sevgili Svetlin.

1. Sartlar malesef bunlari gerektiriyor. Bize denilen, TUS`a calisirken son 6 ay günde net 10 saat calisilmasi gerektigi.Merhum meslektasimizin basina gelen bugün bircok hekim adayinin basina gelebilir yani. Ayriyetten birak TUS`u, kici kirik bir final icin son 18 saatin 14`ünde calismisligim var malesef.

2. Böyle bir seyin olma ihtimali pek tabi yüksek olmamakla birlikte, gayet mümkün. Mekanizmayi da söyle izah edeyim. Cok oturmaktan ötürü bacaklardaki hareketsizlik ile toplar damarlarda kan akimi yavasliyor. Bu yavaslayan akim sonucu orda kan hücrelerinden bir küme, bir pihti tanecigi olusuyor ve bu tanecik önce kalbe, oradan da akcigere ulasiyor. Bu pihti akcigerin damarlarini tikayinca da malesef ölüm ortaya cikiyor.

3. Malesef terzi kendi sökügünü dikemiyor. Bunun gibi bircok örnek var. Doktorlar genelde hastaliktan ölür zaten. CÜnkü doktora gitmeye korkuyorlar. Insan basina gelebileceklerden korkunca, her gün gördügü seylerden kaci yolu olarak bu inkar politikasini izliyor iste.

Ne diyeyim, sana dileklerin icin tesekkür ederim, merhum meslektasimizin da topragi bol olsun.

tahir durten dedi ki...

olay oturuyor olmakla mi alakali yani sonucta?

hepimizin 11 saatten cok daha fazla uyudugu olmustur. sartlar keske elverse hergun 11 saat uyuyabilsek. neyse, oturur pozisyonda boyle birsey olma olasiligi daha mi fazla yoksa uyurken bizde gidebilir miyiz?

ucakta hareketsizlikten olanla ayni sey herhalde. daha once avustralya ucaginda bir kadin olmustu. aciklamasi ayniydi diye hatirliyorum...

yazik...

Spicoli dedi ki...

Evet olay hareketsiz bicimde oturuyor olmakla ilgili.

Iyah edezım. Toplar damarlarin, atar damarlar gibi bir pompasi olmadigi icin (atar damarlarinki kalp)onlarin dolasimi daha zorlu. O acidan onlarin pompasi bir yerde kaslar ve toplanmalarini kolaylastirmak icin damar icinde bulunan kücük kapakciklar. Bunun fonksiyonu da kanin yer cekiminden ötürü asagi kacmasinin engellenmesi. Yatarken 2 durum bununla ilgili toplar damarlara yardimci olabilir diye düsünüyorum. 1.si hareketsiz otururken oldugu gibi bir yercekimi etkisi yok( ki en önemli faktör de bu)2. si ise uyurken, uykunun bazi dönemlerinde kaslarda aktif kasilma faaliyetlerinin olmasi.

Uyurken degil ama ameliyat sonrasinda da cok görülen bir durum bu. Orda olusacak bir pihit bu örnekte oldugu gibi akcigerin damarini tikayabilir.

Bu sebeple böyle uzun süre hareketsiz oturdugunuz zaman arada kalkip biraz yürümenizi öneririm. Dedigim gibi kaslardaki hareketler toplar damarlardaki kanin akisina yardimci olacaktir.

Adsız dedi ki...

ama sadece uzun süre hareketsiz kalmak neden olmuyo bu duruma yaşınız, cinsiyetiniz, genetik yatkınlığınız , bazı ilaçlar vs de oldukça önemli. hareketsiz kalmak önemli bir risk faktörü.
ayağa kalmayacak durumda olduğunuz durumlarda (örneğin uzunsüren yolculuklarda) bacak kaslarınızı kasıp gevşetmeniz de dolaşıma yardımcı olabilir.