30 Nisan 2009 Perşembe

Aboneyim Abone


Nuri Bilge Ceylan Cannes'da yerini yapmış dostlar. Adeta abone olmuş durumda. Ya ödül alıyor ya ödül veriyor, boşu yok. Şaka bir kenara Fatih Akın ve Orhan Pamuk'un ardından Cannes Film Festivali'nde jüri üyeliği yapacak 3. Türk oldu Ceylan. Aslında hem yarışma filmleri hem de jüri açıklanalı 1 hafta kadar oldu; fakat şu sıralar değil bir şeyler yazmak interneti bile pek kullanamadığımdan epey geriden geliyoruz. Yavaştan toparlarız. Neyse, bu yıl yarışacak filmlere bakınca özellikle Avrupalıların sayıca ağır üstünlüğü ortada. Avrupalılar arasında  Almodovar, Bellocchio, Loach, Resnais, Haneke, Campion, Trier gibi tanınmış yönetmenler var. Asyalılar arasındaki en dikkat çekici isimse Oldboy ile hem gönüllerin sultanı olmuş hem de 2004'te jüri özel ödülünü kazanmış Chan Wook Park. O da son filmi Thirst ile adaylar arasında. O yılın jüri başkanı ve Park'ın Old Boy ile ödülü almasında ısrarcı tavrı ile önemli yeri olan Quentin Tarantino ise Inglourious Basterds ile bu kez Park'ın rakibi. 2006'da Brokeback Mountain ile oscarı kucaklamış Ang Lee de adaylar arasında. Neyse uzatmadan bu yıl Altın Palmiye için yarışacak adayların listesi şöyle:

Broken Embraces, Pedro Almodovar (İspanya) 
Fish Tank, Andrea Arnold (Britanya) 
A Prophet, Jacques Audiard (France) 
To Conquer, Marco Bellocchio (İtalya) 
Bright Star, Jane Campion (Yeni Zelanda) 
Map of the Sounds of Tokyo, Isabel Coixet (İspanya) 
In the Beginning, Xavier Giannoli (Fransa) 
The White Ribbon, Michael Haneke (Avusturya) 
Taking Woodstock, Ang Lee (Tayvan) 
Looking for Eric, Ken Loach (Britanya) 
Spring Fever, Lou Ye (Çin) 
Kinatay, Brillante Mendoza (Filipinler) 
Enter the Void, Gaspar Noe (Fransa) 
Thirst, Park Chan-wook (Güney Kore) 
Wild Grasses, Alain Resnais (Fransa) 
The Time That Remains, Elia Süleyman (Filistin) 
Inglourious Basterds, Quentin Tarantino (ABD) 
Vengeance, Johnnie To (Hong Kong) 
Face, Tsai Ming-Liang (Malezya) 
Antichrist, Lars von Trier (Danimarka)

Jüri başkanı ise bu onura erişen 4. kadın olan oyuncu Isabelle Huppert. Diğer oyuncu jüri üyeleri Robin Wright Penn, Shu Qi ve Asia Argento. Amerikalı, Asyalı ve Avrupalı dengesi korunmuş 3 aktris. James Gray, Lee Chang Dong ve Nuri Bilge Ceylan ise yönetmen 3lüsü. Yazar olarak ise Pakistan asıllı İngilliz Hanif Kureishi  kadroda. 1'i başkan olmak üzere jüride 4 kadın bulunması bakalım bu yılki seçimleri nasıl etkileyecek. 

Hadi burda İstanbul'du, Emek'ti, bazı şeyler kalıcıydı falan iyiydik de bir de Cannes falan var, acayip şeyler. Keyif yine senin keyif Cannes halkı. Ne diyelim, umarım biz de tez vakitte bu filmleri görürüz.

Hiç yorum yok: