10 Nisan 2009 Cuma

Festivalden Notlar-3



Salı Günü'nünden sonra Çarşamba'yı boş geçtim. 1 gün aranın üardından da Perşembe 11 seansında Atlas'ta Nord'u izledim. Daha önce Berlin Film Festival'inde gösterilen film, izleyicilerden büyük ilgi görmüş. Bu ilginin neticesinde de 20 kadar ülkeye şimdiden pazarlanmış durumda. Gösterime gireceği festivaller arasında Robert De Niro'nun başı çektiği New York'taki Tribeca Film Festivali de var. Norveç Yapımı film, yönetmeni Rune Denstad Langlo'nun ilk uzun metraj işi. Aslına bakarsanız çok da uzamamış, 78 dakika film. Başrolde de Norveç'in en başarılı aktörlerinden biri, Anders Baasmo Christiansen var. 


Filmdeki ana karakter, eski bir profesyonel kayakçı olan Jomar Henriksen, 5 yıl önce geçirdiği bir kaza sonucu mental bir problem yaşamıştır ve yaşadıkları sonucunda kız arkadaşını da kaybetmiştir. Umutsuz ve bomboş bir yaşam sürmektedir. Bu boşluk içinde yaşamını sürdürürken uzun zaman önce onu terkeden kız arkadaşından bir çocuğu olduğunu öğrenir, böylece hayatta bir gayesi olmuş olur karakterimizin. Çocuğunu görebilmek için Kuzey Kutbu'nda uzun bir yolculuğa çıkar. Zaten film de Jomar'ın bu yolculukta yaşadıklarını konu alıyor. Yol boyunca uğradığı yerlerde yer yer insanı gülmekten kırıp geçiren, yer yer de hüzünlendiren olaylar yaşıyor Jomar. Film toplamda, anlattıklarından çok anlatmadıklarıyla insanın aklında yer ediyor aslında. Filmde irdelenmeyen, Jomar'ın travmatik kazası, kaza sonrası psikolojisi ve yine filmin dışında bırakılmış olan yolculuğunun neticesi ve yaşanacak olan olaylar epey ilgi çekici olabilirdi. Tabi o durumda bambaşka bir gayeyle çekilmiş bambaşka bir iş ortaya çıkardı. Tüm bunları düşünüyor oluşum da sanırım olası bu konuları barındıran bir filmin şahsen daha çok ilgimi çekecek oluşu. Oysa ortaya çıkan iş, Kuzey'in karla kaplı müthiş doğasının eşliğinde çok da zorlanmadan büyük keyifle izlenecek bir film. Aslına bakarsanız sadece Kuzey Kutbu'nun o müthiş görselliği için bile izlenir. Filmin en dikkat çekici yanı da buydu. 

''Festivalden Notlar'' serimize vizeler sebebiyle malesef 1 hafta kadar ara veriyorum. Festivalden Notlar iyiydi de ''Vizelerden Notlar'' çok sakat duruyor şimdilik. Festivale devam edenlere iyi seyirler.

Hiç yorum yok: