24 Mart 2009 Salı

Seçim 2009 # 2


Bir önceki seçimde AKP 56 ili götürmüştü. Melih Gökçek yüzde 57 gibi farklı bir şekilde kazanmış, DYP yüzde 10.7 gibi azımsanamayacak bir oy almıştı.Bu seçim 2-3 ay daha geç olsaydı ve kriz ve işsizlik bu seyirde gitseydi herhalde bundan epey farklı bir sonuç görürdük.Çünkü insanlar rüzgarla hareket eder ve AKP nin rüzgarı giderek azalmaya hatta terse dönmeye başladı.

Ben açıkçası genelde yüzde 40 ın altı bir oy bekliyorum fakat yerel seçim daha önce de söylediğim gibi daha çok aday bazlıdır.Büyük şehirlere bakarsak İstanbul'da Topbaş bir önceki seçimdeki yüzde 44 ünü koruyacağının(ya da en fazla 2-3 puan düşüreceğinin) sinyallerini Kazlıçeşme mitingiyle verdi.Fakat bu seçim Kılıçdaroğlu'nu siyaset sahnesinde daha aktif bir role getirmesi açısından önemliydi.Etraflarda dolaşan "2.Ecevit" pankartları Baykal'ı rahatsız etmiş midir bilinmez ama Kılıçdaroğlu doğru oynarsa solun yeni lideri olma yolunda ilerliyor.

Ankara'da Gökçek'in yüklü miktarda oy kaybedeceği çok açık.Fakat ben yine de alacağını düşünüyorum.Bazıları Karayalçın 'dan ziyade Melih Gökçek'i yerinden edebilecek ismin (oylarını bölmek suretiyle de olsa) MHP büyükşehir adayı Mansur Yavaş olduğunu düşünüyor. Fakat benim gözlemlerime göre MHP AKP den çok CHP nin oyunu bölüyor gibi görünüyor.Ankara'da durumlar böyle.

İzmir'i Aziz Kocaoğlu'nun (yani CHP'nin) yine kaybetmeyeceğini düşünüyorum.Hele bu kriz ortamında AKP nin hiç şansı yok.Geçen seçimde Adana'yı Aytaç Durak'la kazanan AKP, Durak'ın istifa edip MHP ye geçmesinden sonra burayı kaptıracak gibi görünüyor.Bursa'da ise AKP nin adayı yasakçı başkan diye ünlenen Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe'ye karşı , CHP Kamil Koç 'un CEO'su Sena Kaleli'yle seçimlere katılıyor.Açıkçası bu kadar erkek aday arasında Bursa gibi büyük bir şehrin belediye başkanının kadın olması tüm ülke için gayet fevkaledenin fevkinde bir gelişmedir.Benim internet araştırmalarım AKP nin önde olduğu yönünde ancak Bursa'nın nabzını Spicoli ile Svetlin den almak gerekir. Diyarbakır'da ise Tarhan Erdem'e göre AKP Osman Baydemir'i aday gösterse bile alamaz.Bence de zor duruyor. Bakalım hayırlısı.

Bir de bu seçimde işlek yerlerde bayrak asılmasının yasaklanması görüntü açısından bir kazanç.Fakat ülkenin seçim havasına tam olarak girememesini de etkilemedi değil. Ayrıca gazetelerden ve internetten takip ettiğimiz kadarıyla seçim meydanları daha çok kuru kalabalık tarzında.Slogan ve kendiliğinden yaratıcı afiş sayılarında geçmiş seçimlere göre çok büyük düşme olduğunu söylüyorlar.Bayrak sayısı ise tavan yapmış. Bir de seçim şarkıları. Zangır zangır geçtikçe o seçim arabaları insanın dayanma limiti de bir süre sonra aşılıyor.Bu da genellikle oy vereceğin varsa da vermemeye , ya da " tamam lan tamam atıyorum sana yeter ki sus" haleti ruhiyesine getiriyor insanı.

Yine de seçim bende bir heyecan oluşturuyor(Zaten bu heyecanın kaybedilmesi, ülkenin yönetimiyle hiç mi hiç ilgilenilmemesi anlamına gelir ki,sona yaklaşmaktır) Sonuçların açıklanmasını falan gayet ilgiyle takip ediyorum.Bu hafta sonu da yine televizyonun ve internetin başındayım.Demokrasinin işlediği ,Türkiye için hayırlı, güzel güneşli bir hafta sonu dileğiyle...

11 yorum:

Adsız dedi ki...

siyasetle pek aram yoktur.hatta ksp in deyimiyle sona yaklaşanlardanım ancak şunu söylemezsem içimde kalırdı.
eğer bu seçimde melih gökçek yine %57 oy alır hatta daha da yüksek bir oranla yeniden başkan olursa kendisine aldığı kadarıyla spil dağını,ona oy verene de dışarıda kalan kısmını münasip görüyorum.kısacası benim yerel seçimle ilgili yegane görüşüm budur.
not:kendisine daha önce gökkuşağı yolu uygun görülmüştü voodoo girl tarafından ben de güzide manisa mızın sembol olmuş bir değerini uygun buldum efenim.umarım gökçek ve taraftarlarının hakkını vermişimdir.

Spicoli dedi ki...

Bir Bursali olarak Sena Kaleli baskan olsun isterim. Gündem ne durumda bilmiyorum ama söyle bir durum var orada. Su anki büyüksehir baskani Demokrat Parti`den aday. Akp`nin adayiysa Osmangazi Belediye Baskani. Hal böyle olunca onlar birbirlerinin oylarini calarken bir ihtimal aradan Sena Kaleli cikabilir. Ya da en azindan umudum bu. Bursa`dayken projelerine biraz göz atmis ve gayet begenmistim.

Yalniz belirtmek gerek Bursa "Süleyman hep basbakan" naralarinin en cok inledigi yerlerin nasini ceker. Ondandir ki yine de zor Sena Kaleli olayi.

Kilicdaroglu meselesine katiliyorum bu arada. Yakin bir arkadasimin deyimiyle bi secimi kazanamayacak dahi olsa, bu secim boyunca yaptigi reklam ve yarattigi dalga daha büyük bir yerlere ulasabilir. Kaos Teorisi`ni bilirsin Sevgili ksp.

sedürt dedi ki...

Ankara'da mansur yavaş'ın seçimi kazanabileceği söylentileri benim de son zamanlarda ankaralı arkadaş ve akrabalarımdan çok fazla duyduğum bir şey. melih gökçek bir hayli yıpranmış bir şekilde giriyor bu seçimlere. ankarayla pek ilgisi olmayan bir insan olmama rağmen şu melih gökçek'in bir kere daha belediye başkanı seçilmemesini canı gönülden istiyorum.

ben de bu seçimler konusunda bilgi sahibi olduğum bir kaç anadolu şehrinin durumlarını paylaşayım sizlerle. Afyon'da akp şu anki belediye başkanını aday göstermedi. yerine aday olarak gösterilen kişi ise afyon halkı tarafından bilinmeyen bilenlerin ise pek sevmediği birisi. mhp'nin adayı burada en güçlü aday. şehirdeki tantanasından da anlaşılıyor bu. bir de burada tanıdığım bir kaç kökten "chp"ci ailenin de bu seçimlerde mhp'yi desteklediğini biliyorum. akp bu belediyeyi kaybedecek gibi duruyor.

kütahya'da ise akp kumar oynamadı şu anki başkan mustafa iça'yı önümüzdeki dönem için de aday gösterdi. şehirde yaptığı radikal değişikliklerle pek çok kişinin takdirini kazandı. bildiğim kadarıyla karşısında da rakip olabilecek bir aday yok. akp rahat alır.

eskişehir de 2 dönemdir dsp'den seçilen yılmaz büyükerşen bu seçime de dsp çatısı altında aday olarak giriyor. bu seçimlere hiç birisinde olmadığı kadar rahat girdiği konuşuluyor büyükerşen'in. 2 dönemdir yaptıklarıyla eskişehiri türkiyenin en güzel şehirlerinden birisi yaptığı şüphesiz. arkasında yaptığı pek çok şey olunca seçime de oldukça rahat giriyor haliyle. diğer partiler de büyükerşen'i oradan indirmenin zor olduğunu bildiği için güçlü bir aday çıkarmamışlar karşısına. eskişehir'de dsp devam eder.

benim de diyar diyar anadolu gözlemlerim bunlar. hadi hayırlı seçimler

ksp dedi ki...

@ feri
şu melih gökçek gitsin 2 kilo baklava adağım var.hadi inşallah. bi de sen yine de göz ucuyla da olsa bakmaya devam et kim kazanmış kim kaybetmiş diye :D

@spicoli

Eğer dediğin gibi oylar bölünürse hakketen güzel olur.Ama Akp kendine DP-AP tabanından daha farklı bir taban oluşturdu.Çünkü AP zamanında Milli görüşün oyları MSP vb. partilere gidiyordu.Şimdi bu kemikleşmiş kitle yüzde 90 oranda AKP de.O yüzden AKP den oy bölmek için SAadet vb. bir partinin güçlenmesi gerektiği kanaatindeyim

@ sedürt

Anadolu muhabiri gibi oldun iicene sedat. O bölgeden uşak a konya ya bir tur düzenle de oraların da nabzını tut bari.Afyon zaten hep mhp nin kalesidir.AKp rüzgarına onlar da kapılmıişlardı. En başta dönecek olan da onlardır. Afyon bu seçimde MHP nin. Akp nin kazandığı il sayısı 40-45 aralığında kalır bence bu seçimde

Svetlin dedi ki...

bursa'da recep altepe kazanır ben söyliyim direk. boşuna heyecan olmasın.

anadolu muhaberimiz "akın akın sedat"a da teşekkürler.

Mavi dedi ki...

Ankara'da Melih Gökçek alamazmış gibi geliyor bana. Mhp ile hiç ilgisi olmayan insanların bile bu Mansur karizmatik adam buna mı versem diye düşündüklerini gördüm/duydum. Melih gökçek'ten illallah diyen 'sol'a mesafeli duran insanlar için Mansur Yavaş iyi bir seçenek yani bence Mansur büyük oranda Akpnin oyunu alacak. Ben oyumu Ankara'da kullanacağım ve Melih Gökçek'i devirebilecek en güçlü aday Karayalçın olduğu için oyum ne yazik ki Chpye. Karayalçın'ın seçim kampanyasını da oldukça silik buldum bi Kılıçdaroğlu gibi esemedi, onu da görmek isterdik tvlerde, tvnin ne kadar etkili olduğunu hala anlayamadılar galiba. Onun yerine yıllar önece Melih Gökçek'in korumalarının pencereden attığı sekreterini gördük. Bence hiç etkili olmayan bi propaganda çabası. Bu iş Kızılay'da sırtında Kutulu adam yürütmekle olmuyo. Ayrıca Karayalçın birazcık da sabıkalı, feysbukta bile Deniz Baykal'ın* yıllar önce Karayalçın için 'kötü' şeyler söylediği videolar dolanıyo.Neyse yine de Karayalçın :(
*biri bu adamı durdursun! bu adam yüzünden binlerce genç siyasetten soğudu/soğuyacak.

Mavi dedi ki...

Konya dediniz hemen söyleyeyim, Konya'da bu seçimlerde Saadet çok iyi örgütlenmiş, Akpyi zorlar diyorlar.

ksp dedi ki...

@ mavi

A&G nin son anketlerinde melih yüzde 32 mansur yavaş yüzde 27.4 karayalçın yüzde 26.5 görünüyor.A&G geçens eçimde yüzde 1 gibi bir hat oranıyla tutturdu.Ayrıca ntv son 3 ayda seçimle ilgili en çok arananlar diye bir liste yayınladı.orada da mansur yavaş ankara ile ilgili aramalarda 1.sırada.Yani şu anda gökçek'in en büyük rakibi aslında karayalçın değil Mansur yavaş gibi görünüyor.

Sir Douglas McGiven dedi ki...

Kılıçdaroğlu iyi adam, güzel adam da solun liderliği vasfını kotarabileceğini pek sanmıyorum. zira böyle mülayım ve temiz adamların siyaset sahnesinde -ne yazık ki- bir yere geldiğini göremiyoruz. herhalde tek istisna Ecevit'ti ama onun hakkında da boş olmayan söylentiler var.

Ha Kılıçdaroğlu biraz akıllı olur, nabza göre şerbet vermeye başlarsa bir ihtimal. Ama öyle bir durumda da -yine ne yazık ki- temiz adam imajından taviz vermek zorunda kalacaktır. Bu da ben ve bir çok kişide hayal kırıklığı yaratacaktır.

Bence böyle kalsın. Herkes kaptan olamaz ama gol kralı olabilir (ne kadar saçma bir deyiş olsa da...) O skorlarını yapmaya devam etsin...

ksp dedi ki...

@ D.Mcgee

Ecevit bu ülkede bir çok büyük yanlışına ve hatalarına rağmen bir efsanedir.Onun karaoğlan imajına ve karizmasına yaklaşması tabi ki de çok zor.Ama şundan de eminim ki Baykal'ın yerine partinin başıana geçse chp nin oyunda gözle görülür bir artış olur.(hoş yerine belki kim geçerse geçsin arttırır da) Bu ülkede sol da iktidara ancak ecevitvari halkçı bir söylevle gelebilir.Başka bir yolunun olmadığı görüşündeyim. Sonuçta son zamanlarda solun çıkardığı en yeni ve parlak isim kılıçdaroğlu.Yani başka bir deyişle ,daha iyisi çıkana kadar en iyisi bu. :)

Spicoli dedi ki...

"Toprak isleyenin, su kullananin"

Kim derse bir daha gelsin.