30 Mart 2009 Pazartesi

Seçim 2009 # 3

Bir önceki yazıda bahsettiğim gibi gerçekten de AKP nin rüzgarı terse dönmeye başladı.Yüzde 39 oy oranıyla kapattılar seçimi. 57 il kazanmışlardı 2004 te 45 e düştü. Fakat büyük şehirlerin hepsinde beklediğimiz oldu bir sürpriz yaşanmadı.


İstanbul dan ilk gelen bilgiler aslında epey heyecan vericiydi.Fakat Topbaş beklediğim gibi yüzde 44 le kapattı seçimi.Fakat geçen seçim İstanbul ‘dan %28-29 gibi bir oy alan CHP ,Kılıçdaroğlu ile %37 ye yükseltti. Ki bu da yaklaşık 550-600 bin oya tekabül eder ki çok büyük bir farktır. Ankara ise yine(maalesef) Gökçek’e kaldı. Mansur Yavaş gerçekten büyük etki yaptı ama CHP nin oyunu da çalmadı değil.Yüzde 19 gibi epey yüksek bir oy kaybetmesine karşılık Yüzde 38 ile 7 puan fark attı Gökçek en kötü döneminde. Demek ki adam ancak ölürse başka biri gelebilecek Ankara’ya. 4. dönemi Gökçek’in. Diğer büyük şehirlerde Adana’da Aytaç Durak zor oldu ama aldı.Bursa’da ilk sonuçlarda Sena Kaleli önde gözüküyordu.O an bir “acaba” dedim ama yine AKP Recep Altepe ile kazandı seçimi.İzmir’de CHP particiliğinin en yoğun olduğu yer olarak rekor oy oranıyla geldi Aziz Kocaoğlu. Diyarbakır ‘da ise beklenen dahi olmadı. Yüzde 65 ile geldi Osman Baydemir.Gerçekten büyük farkı oluştu.


Hemen hemen bütün yorumcular Doğu’da kimlik siyasetinin işlediği konusunda birleşti.DTP 5 il kazanmıştı geçen seçimde, 8’e yükselttiler. Bu bölgelerde sanayi ve eğitim anlamında büyük reformlar yapılmazsa kimlik siyaseti devam edecek hatta makas iyice açılacak gibi duruyor.Yanlış anlaşılmasın, ben bu ülkenin bütünlüğüne inanan her insanın yönetme ve seçme hakkına inanıyorum. Ama bana kalırsa ırk sınıflandırması Dünya’nın en aptal sınıflandırma biçimidir.Ve eğer sen, sırf aynı ırktan olduğunu düşündüğün için birine oy veriyorsan bu da en aptal tercih biçimlerinden biridir. Bu sadece o bölge için değil tüm Türkiye için geçerli bir yorumdur.

Yani 2009 seçimlerinden AKP , biraz Saadet Partisinin silkelenmesi, biraz ekonomik kriz , biraz da genel memnuniyetsizlikte ötürü yüzde 7 oy kaybıyla çıktı.Fakat bazılarının dediği gibi meşruluğunu kaybetmiş durumda falan da değildir.Yüzde 39 oy Türkiye’de (CHP nin ilk dönemleri hariç) hiçbir sol partiye nasip olmamıştır.

Ayrı bir konu olarak, henüz daha seçim sonuçları belli olmadan CHP nin çıkıp “ şike var “ gibi açıklamalar yapması açıkçası üzdü beni.Özellikle Karayalçın’ın açıklamaları yenilginin ağırlığı ile ağlamak gibi geldi bana.Ya da sistemi tam olarak bilmiyorlar. Yerel seçim de 5-6 oy birden atıyorsun ve bunların sayımı tabi ki de tek sayıma göre daha geç olacak.Sistemin kilitlenmesi falan tabi ki yanlış şeyler, olmasa çok daha iyi.Fakat böyle hatalar olabiliyor. Hemen çıkıp “Oylarımızı yediler” demenin alemi var mı? Babam bu seçimlerde sandık başkanıydı ,o yüzden sistemi daha yakından gördüm.Şike yapılma ihtimali gerçekten zor bir ihtimal.Çünkü her sandık sayılırken partilerin müşahitleri hazır bulunuyor ve sonuçlar tutanaklara işleniyor.Tutanaklar bütün sandık üyelerine veriliyor.Yani her sandıktan ne çıkacağı belli.Bu konuda Emre Kongar ,YSK nın kendi internet sitesinde her sandığın numarası altında bu tutanaklarda yazan oy sayılarının yayınlanmasını ,şüphesi olanların ellerindeki tutanaklarla kıyaslayıp , üşenmeyenin de oyları toplayıp ona göre itiraz etmesi, gerektiğini söyledi ki kafalarda soru işareti kalmaması adına Kongar’ın bu konudaki çözümü gerçekten mantıklı ve uygulanabilir.

Bence 2009 seçimleri AKP ye uyarı olmasının yanında CHP ‘ye de bir bölgede seçim çalışması yaparsan(bkz. İstanbul varoşları) gerçekten oy alabilirsin mesajını verdi.Aynı zamanda Diyarbakır’dan yüzde 0.4 ,Erzurum’dan 1.2 gibi bir oylar alan CHP ‘nin hala Türkiye’nin sadece belirli bölgelerine hitap ettiğinin göstergesi oldu. MHP nin oyunu artırması, Saadet’in biraz da olsa canlanması seçimin diğer noktaları. Bir de 7 kişinin ölmesi gerçekten de en üzücü olayı herhalde bu seçimlerin. Son bir nokta , Sivas'ta belki 10-15 oy alacak BBP adayının Yazıcıoğlu'nun vefatından sonra yüze 50 ile seçimi kazanması, insanların aslında hiç bir şeye bakamdan sadece duygularıyla karar verdiğinin bir göstergesidir.Tüm Türkiye’ye hayırlı olması dileğiyle .(Ulan şu Melih bi gideydi ya…)

1 yorum:

Spicoli dedi ki...

Ecevit`in bir dönem %42 almisligi olmasi lazim. Solun rekoru da oydu.

Secimin benim adima en dikkat cekici olayi Adana adayi Aytac Durak`in Besim Tibukvari "Secim degil, sayim olacak." sözleriydi.

Bir de "Sakin Güc" Kilicdaroglu`yla hop oturup hop kalktik, Topbascilarla "mind games" olayina girdik. Sandik baslarindan insider bilgilerle falan iyice havaya girdik. Olmadi, olsun burda yarattigi dalga belki baska bir kiyiya vurur, daha bile iyi olur.