22 Mart 2009 Pazar

Tüm Zamanların En İyi 15 Türkçe Rock Şarkısı

Bu listeyi yapmak icin hicbirimizin beyninde simsek cakmadi. Bu gidisle bir 10 sene de cakmazdi herhalde. Tersninja`da gördük. Degerli isimlere sormuslar, onlar da birer liste hazirlamis. O isimlerin seckileri surada. Baktik elestirdigimiz noktalar var, biz neden alternatif bir liste yapmayalim dedik ve ortaya bu is cikti. Svetlin, Sedürt ve Spicoli ortak yapimidir.

15.Teoman – Gönülçelen

İlk önce 15 numarada Kesmeşeker'in "Ne zaman gitti tren" şarkısı vardı ama sonra Teoman'ın listede olmayışının içimizi burkmasından mütevellit 15 numarayı Teoman'a bıraktık. Teoman nedense pek sevilmez kitleler tarafından ama severim ben, dinlerim de gayet. Bana kalırsa oldukça kaliteli pek çok işi vardır(arak yaptığı bir kaç şarkısı da var gerçi de olsun).Türkiye'de rock müziğin geniş kitlelere ulaşmasını sağlamış bir insan Teoman. Svetlin ve Spicoli'nin oyları ile Gönülçelen girdi listeye. Benim oyum girişi “Led Zeppelin”den arak gibi olsa da Paramparça'yaydı açıkcası. Ama Gönülçelen de iyidir, candır. (sedürt)


14. Mor ve Ötesi - Daha Mutlu Olamam

Mor ve Ötesi`nin henüz bu denli popüler olmadigi dönemde yaptigi nefis bir sarkidir. Ilk bakista sarkinin serotonin pompasi olmasini bekliyor insan. Oysa müzikte agir bir melankoli söz konusu. Bu da elbette ne bir tesadüf ne de müzik söz uyumsuzlugu örnegi. Insan psikolojisinin en cok basvurdugu fonksiyonlarindan biri olan inkardan bir güzelleme, baska bir sey degil. Ayigim, sevgilimden ayrildim, mutluyum tiradi zannedenlere selam olsun. Sözlerinin kurgusuyla da tam bir Mor ve Ötesi sarkisi. Alakasiz cümleler bir bütünde bulusuyor. Ortaya da bu basarili calisma cikiyor. (Spicoli)

13. Şebnem Ferah - Bu Aşk Fazla Sana

Şebnem Ferah listedeki diğer bayan Özlem Tekin ile birlikte Türk rock müziğinin en önemli isimlerinden. Zaten "Volvox" grubunda birlikte çalışan bu ikili daha sonra kendi yollarına gitmeye karar vermişler. Şebnem Ferah'ın da ilk albümü olan Kadın'ın hit parçası Bu Aşk Fazla Sana. Yıllar yılı her yerde insanların dilden dile dolaştırdığı bir şarkıdır tıpkı Köprüaltı gibi.
Şebnem Ferah'ı bugün türk müzik dünyasında sahip olduğu konum ve saygınlığı oluşturan şarkıdır belki de. Tabii Kadın albümünün genel başarısı da bunda çok büyük etken.
Spicoli her ne kadar Şebnem Ferah'ı sevmese de bu şarkı ortaya atılınca susar, saygı duyarım dedi. Mayın TarlasıSil Baştan ve Babam Oğlum da üzülerek listeye alamadığımız Şebnem Ferah şarkıları. (Svetlin)

12. Mavi Sakal - İki Yol

Buram buram kalite kokan bir şarkı diğer Mavi Sakal şarkıları gibi. Ama pek çok kişinin olduğu gibi benim de Mavi Sakal ile tanışmamı sağlayan şarkı İki Yol şarkısıdır. Müziği, sözleri, vokali ile alır başka diyarlara götürür insanı. Mavi Sakal her ne kadar pek hakettiği ilgiyi göremese de bence oldukça kaliteli işlere imza atmış unutulmaması gereken bir gruptur. (sedürt)

11. Duman - Köprüaltı


Köprüaltı, Duman'ın 1999 yılındaki "Eski Köprünün Altında" adındaki ilk stüdyo albümünün çıkış parçası. Seattle'de albüm çalışmaları sırasında duyulan özlem sonucu yazılmış olabileceği ihtimali oldukça yüksek. Kaan Tangöze'nin kaleminden yazılmış harika şarkı sözlerine burda da rastlamak yine mümkün. Duman esas çıkışını Herşeyi Yak parçasıyla yaptı aslında ama o şarkıyla birlikte Duman'ı tanıyanlar ilk albümlerini de dinleyince Köprüaltı'nı ayrı bir yere koydular. Özlem çekenlerin sevdiceklerine ithaf edecebilekleri en güzel şarkılardan.
Duman için YanıbaşımdanYalnızlık PaylaşılmazSenin GibiHerşeyi Yak da aday olsa da Köprüaltı'ndan vazgeçemedik. (Svetlin)

10. Kudret Kurtcebe - Tek Başına

Nuri Kurtcebe`nin bu güzide eserini bircok insan yorumladi. Uzak ara en iyisi de kardesi Kudret Kurtcebe`nin "Şizofren" albümünde akustik gitarla yorumladigi versiyondur. Kudret Kurtcebe müzik piyasasina karsi durusundan ötürü uzun yillar albüm cikarmamis, bu sebeple de pek cok insan tarafindan bilinmeyen bir isimdir. Üstün bir müzisyen ve durusuyla takdir edilesi bir sanatcidir. Şizofren albümü de yine en basarili türkce rock müzik albümlerindendir. (Spicoli)

9. Kargo - Badlik Amiri

Kargo deyince akla genelde Boğaziçi, Yıllar Sonra gibi şarkılar gelse de Badlik Amiri Kargo'nun yaptığı tüm şarkılardan hatta türkiye'de rock müzik adı altında yapılan tüm şarkılardan çok farklı bir yerdedir. Türk müziğinin bana kalırsa tartışmasız en deneysel çalışmasıdır bu şarkı. Mükemmel ve bir o kadar da rahatsız edici sözleri, çok üst düzey vokali ile listedeki yerini sonuna kadar hakeden bir eser. (sedürt)


8. Pentagram - Bir


2002'de çıkan aynı adlı albümdeki parçadır. Bu albüm aynı zamanda Pentagram'ın tamamı Türkçe olan ilk albümüdür. Aynı zamanda Türk müzik dünyasının ilk heavy metal parçası olarak da bilinir. Anadolu müziklerini gitar ve davul sesleriyle uyumlandırarak harika bir sound elde ettiler. Metal müzikte kullanılan ritmleri ney gibi türk motiflerine uygun enstrümanlarla çeşitlendirmiş Pentagram. Şarkının sözleri de bir o kadar anlamlı. Pentagram'dan da AnatoliaÖlümlü gibi şarkılar gündeme gelse de "Bir" aldı götürdü. (Svetlin)

7. Bulutsuzluk Özlemi - Sözlerimi Geri Alamam

Herhangi bir insana dönüp deseniz “sözlerimi geri alamam” diye, size “yazdığımı yeniden yazamam” diye cevap verir. Büyük küçük herkesin ezbere söyleyebileceği bir şarkıyı yapmak gerçekten önemli bir iştir. Her şeyiyle dört dörtük bir şarkı.(sedürt)

6. Özlem Tekin - Aşk Her Şeyi Affeder mi?


Özlem Tekin'i bu şarkısıyla tanıdık. Ama öyle bir çıkış yaptı ki bu şarkıyla her tarzdan insana severek dinletti kendini. Kral Tv'de bile bir dönem en sık dönen klibin bu olduğunu hatırlıyorum. Şahane vokali, oldukça iyi sözleri ve sağlam altyapısıyla türk rock müziğinin mihenk taşlarından birisidir bu şarkı. Bu tarz müzik yapan ilk bayan müzisyenlerden birisi olması da Özlem Tekin'i ve onun parlamasını sağlayan bu şarkıyı oldukça değerli kılıyor.(sedürt)


5. Yavuz Çetin - Yaşamak İstemem

Bu ülkenin gördügü en büyük müzisyenlerden, MFÖ dahil bir cok isimle calismis gitar virtüözü. Depresif dönemlerinde yasadigi duygulari gitarina müthis aktarmistir. Bugünün en büyük gruplarinda bile rahat rahat calabilecek yetenegiyle müzik dünyamizin en büyük kayiplarindandir. "Cherokee", "Oyuncak Dünya" ve daha bircok sarkisi rahat rahat konabilir bu listeye. Ancak "Yasamak Istemem" bir sarkidan öte müzisyenin kendisini köprüden atmasina sebep olan süreci, isyanini, hüznünü anlatan bir fenomen oldugu icin herkeste yarattigi etki haliyle daha büyük olmustur. Yavuz Cetin ise biz müzikseverler tarafindan her zaman anilacaktir. (Spicoli)

4. MFÖ - Yalnızlık Ömür Boyu

1989 yılındaki "The Best of MFÖ" albümünde yer alan ve söz-müziği Fuat Güner'e ait olan şaheser. Birkaç kelimeyle hayatı kısaca anlatabilen inanılmaz bir şarkı. Ne yaparsan yap Yalnızlık Ömür Boyu diyor adamlar ve haklılar da. İnsanın kendini yalnız hissettiğinde, yalnız kaldığında ilk dinlediği şarkıdır. Ve yalnızlık konusu üzerine yazılmış en güzel şarkıdır benim gözümde. Ele Güne KarşıBu Sabah Yağmur Var istanbul'daAli Desidero ve daha birçok MFÖ parçası da burda olmayı hak etti belki ama 'Yalnızlık Ömür Boyu' çok ağır bastı. (Svetlin)

3. Cem Karaca - Resimdeki Gözyaşları

Döneminin güzide sanatcilarindan Cem Karaca`nin 1968`de kaydettigi sarki daha cok Agir Roman`da kullanilmasi sebebiyle bilinir. Varsin olsun, böyle önemli eserler bir sekilde yolunu bulsun da. 5 yil kadar önce yitirdigimiz Karaca bati müzigine dogunun ezgilerini sokarak özgün islere imza atmistir. Hal böyle olunca bugün bile 40 yil önce söyledigi sarkilar dün piyasaya cikmis gibi keyifle dinlenir ve bikilmaz. Essiz vokalini de eklemeden olmaz tabi. (Spicoli)

2. Erkin Koray - Öyle Bir Geçer Zaman ki

1982 yılında yapılmış olan Benden Sana adlı albümün bir parçası "Öyle Bir Geçer Zaman ki".
Daha sonraları Çelik tarafından yeniden yorumlanmıştır. Erkin Koray'ın da dinledikçe dokunduran, dinleyeni eskilere götüren eserlerinden. Bir şarkının güzel ve kalıcı olabilmesi için acayip ses düzenlemelerine ve vurucu şarkı sözlerine ihtiyacı olmadığının da bir göstergesidir bu şarkı. Erkin Koray'ın ÇöpçülerŞaşkınFesuphanallah veya Estarabbim şarkıları da listede yer alabilirdi fakat bizim seçimimiz bu şarkı oldu. (Svetlin)

1. Barış Manço - Dönence

Müzikal anlamda döneminin o kadar ötesinde bir istir ki bu, Rahmetli Baris Manco kendisini sonradan sonraya coluga cocuga adamasaydi eger ortaya neler cikardi diye merak ettiriyor insana. "Saldim Cayira Mehmet"`in, "Oku Bakayim Ayi"`nin arasinda malesef kaybediyoruz Baris Manco`nun müthis eserlerini. Oysa 80 öncesi pop müzige hali hazirda kaymamis oldugu dönemde, Türkiye`nin ötesinde global anlamda cagini rahatlikla yakalamis cokca eseri vardir. Dönence de 81`de cikarttigi "Sözüm Meclisten Dışarı" albümünde yer alan, belki de Manco`nun bahsettigim dönem eserlerinin olusturdugu müzikal arsivin son halkasi ve en güclüsüdür. Sarsici baslari, etkileyici gitar solosu, basarili vokali, anlatiklariyla bir bütün olarak Türk rock müzigi tarihinin en iyi sarkisi olmayi alninin akiyla hak eden harikulade bir eser. (Spicoli)


Bütün bu önemli müzisyenlerimize sonsuz saygilar. Ebediyete gecenlere de huzur dileriz.

8 yorum:

Bay Ö dedi ki...

arkadaşların içini burktuğum için uzgunum..
ama boyle daha ıyı oldu..
valla..
hatta üzgün fln da değiim.
iyiyki yapmısım..
cocuk da yaparım kariyerde anasını satayım..

voodoo girl dedi ki...

köprüaltı biraz daha üst sıraları hakedebilir sanki :)

Svetlin dedi ki...

onu ben de dedim de dinlemediler heheh. biraz da eskilere, üstadlara kıyak geçtik aslında.

erbo dedi ki...

listeye ekler

Mor ve ötesi - serseri, bir derdim var

teoman - hayalperest

duman - ah, haberin yok ölüyorum

bılutsuzluk özlemi - solda güneş yükseliyordu

Cem baba - Erkin baba ve Barış Manço listeler ötesi olarak adlandrılmalı bence.

Spicoli dedi ki...

Mor ve Ötesi`nden Daha Mutlu Olamma ile Bir Derdim Var arasinda gittik geldik zaten.

Sir Douglas McGiven dedi ki...

Gönülçelen'in de arak olduğuna dair Paramparça'nın arak olduğunu belirten videoda bir bölüm vardı. Neyse...

Böyle; "Tüm zamanların" tadında sıralamalara ayar olurum, size bir garezim yok hehehe, pek de iplemem. Şöyle bir bakınca hepsi de güzel şarkılar ama o ilk 15 sıralamasının içine girilebilecek bir çok şarkı var.

Bir de sanki ilk 5'ten sonra ustalara kıyak geçilmiş gibi. Bir subjektiflik söz konusu sanırım ister istemez :)

Sir Douglas McGiven dedi ki...

evet, son satırda dediğimi ismail demiş zaten. yorumları okumazsan böyle olur. ismail'in kıllı suratını görünce okumadan geçtim :P

Spicoli dedi ki...

Ustalara kiyak oldu elbet biraz. Yalniz listeyi yaparken, zaten anlasilmistir, kendimizce saygi duydugumuz isimlere 1`er yer verip onlardan da 1`er sarki secelim dedik. Yoksa mesela Cem Karaca`nin rahat rahat 3-4 sarkisi ilk 15`e girer her daim. Subjektiflik de illa ki zaten.