31 Mart 2009 Salı

Dünya Gerçekten Küçük


Kanıtlandığını öğrenince çok mutlu olduğum bir teoriden bahsederek sizi de mutlu etmek istedim. Gerçi teorinin salt varlığını bilmek bile beni yeterince sevindirirdi ama varlığını ve kanıtlandığını öğrenmem bir olmuştu. 

Küçükken, bütün insanlar birbirinin bir şekilde busunun şusunun bişeyi tarzında zincirleme bağlanabilir mi acaba diye düşünürdüm. Bunu başkalarıyla paylaştığımda karşılaşıp durduğum anlamsız yüz ifadeleri kendimi bu konuda yapayalnız hissetmeme neden olmuştu. Oysa bilim adamları 1960`tan beri böyle bir teori üzerinde çalışıyormuş. Önceleri mektuplaşma yoluyla yaklaşık 300 kişiyle yapılan çalışma, teknolojinin sunduğu büyük nimetler sayesinde evrensel bir boyuta taşınmış. Microsoft araştırmacılarından 2 kişi, 2 yıl boyunca 180 milyon kişinin 30 milyar yazışmasını inceleyerek teoriyi kanıtlamayı başarmışlar. Messengerda yazışan her 2 kişi tanıdık kabul edilerek, herhangi iki kişinin ortalama 6.6 kişi aracılığıyla temasa geçebileceği görülmüş. En fazla 29 kişiyle tamamlanan tanıdıklar zinciri teorinin kanıtlanmasına engel olamamış. Bundan sonra çok büyük tesadüfler sandığımız "bir arkadaşımızın alakasız bir arkadaşımızın da arkadaşı çıkması" olayına bilimsel olarak şaşırmamamız gerekiyor; eee ne de olsa dünya küçük..

by Cok Sevgili Frambuas

4 yorum:

çubuk makarna dedi ki...

bkz: Six degrees of separation
ve
bkz: The Oracle of Bacon

voodoo girl dedi ki...

ben de kevin baconlı olanı yazcaktım benden önce davranmış çubuk makarna :)

sedürt dedi ki...

üzdü ya bunun normal birşey olduğunun bilimsel yollarla kanıtlanması. facebookta alakasız kişilerin arkadaş olduğunu sağda solda anlatarak az ekmek yemiyordum. neyse biraz da bu bilimsel kanıtı sağda solda anlatarak ekmek yirim artık.

A.Ceren Asmaz dedi ki...

yıllardır kız kardeşim bana, bizim aslında madonnayı tanıdığımızı ispatlamaya çalışır, işte "bak simdi annem yasemin yalçını tanıyor, o yonca evcimiği, o sezen aksuyu, o tarkanı, tarkan bilmem kimi derken bi bakıoruz ki biz aslında madonnayı dolayısı ile merhum michael jacksonı tanıyoruz. bu da boyle bişimiş demek ki. yalnız değilmişiz boyle teoriler uretirken:)