15 Temmuz 2009 Çarşamba

50 KM lik Yaşam


Önce izninizle haberi vereyim:

AB yıl sonunda Sırbistan, Karadağ ve Makedonya'ya vize muafiyeti getirmeye hazırlanıyor. Bosna Hersek ve Arnavutluk'un ise muafiyet için kriterleri yerine getiremediği söyleniyor.


AB'nin Batı Balkanlarda çoğunluğu Hristiyan ülkelere vize muafiyeti tanırken Bosna Hersek ve Arnavutluk'u dışarıda bırakması ve bağımsızlığını sonradan kazanan Kosova'yı bazı AB üyelerinde tanınmaması nedeniyle değerlendirmeye hiç alamaması, "Müslümanlara ayrımcılık yapıldığı" eleştirilerine neden oluyor.

Türkiye söz konusu olunca Avrupa Adalet Divanı'nın vizeyle ilgili kararlarını bile uygulamamakta direnen AB, en yeni üyeleri Bulgaristan ve Romanya'ya da Birliğe katılmalarından 7 yıl önce (2000 yılında) vize muafiyeti getirmiş ve Avrupa Parlamentosu, katılım müzakereleri yapan ülke vatandaşlarından vize istenmemesi yönünde tavsiye kararı almıştı. "


Haberin linki de burada . İnsan kendini alamıyor "Şu işi biraz gizlice yapın" demekten. Böyle insanın gözüne sokarcasına da olmaz ki. Bana hep basitçe gelir(di) "Bunlar Hristiyan Kulübü" şeklinde yakınmalar. Fakat böyle kararlarla anlıyoruz ki asıl AB dedikleri basitmiş. Bildiğiniz üzere müzakere sürecindeki Türkiye'de serbest dolaşım için başvurmuş ve kabul edilmesine rağmen uygulanmamışt.Bir nevi masada kazanıp dışarıda kaybetmiştik.Halbuki Bulgaristan ve Romanya'nın müzakere süreçlerinde "serbest dolaşım" hemen sürecin başlarında açılmıştı.

Böyle haberleri okudukça (Türkiye'nin AB üyeliğini zaten geçtim de) İnsanlık ile ilgili iyice umutsuzluğa kapılıyorum. Makedonya'da bir Hristiyan ailenin çocuğu olarak doğduğu için (sırf bunun için) Hristiyan olan bir insan bir çok özgürlüğe sahip olup istediği yere gidebilirken, yine aynı sebepten Arnavutluk 'ta bir müslüman olarak doğan bir insan bir yere gitmeye kalktı mı "Hoop Birader" le karşılaşıyor. Halbuki arada sadece 50-100 km bir şey var. O insanın tek günahı 50 km ötede doğmak. 50 km ileride doğanlara "iyi gezmeler"...

Hiç yorum yok: