Okuma üşengeci bir toplum olmamız sebebiyle kitap tavsiyelerinin pek kaale alınmadığını bilsem de bir kitap incelemesiyle daha karşınızdayım arkadaşlar. Üstelik yine bir Albert Camus romanı ile...
Bugünkü kitabımızın adı; Yabancı, orjinal adıyla L'etranger. 1942 yılında yayımlandı. Albert Camus'nun pek çoklarına göre en başarılı romanı. "Varoluşçuluk nedir?" sorusuna verilebilecek en iyi cevaptır "Yabancı".
Her şeye boşvermiş, umursamaz, duyarsız ve de duygusuz bir adam olan Mersault'un hikayesini anlatıyor kitap. Toplum, hayat ve etrafında olan bitenler Mersault için inanılmaz anlamsızdır. Mersault bu anlamsızlığa karşı mücadele etmekten yorulmuş adeta kendi hayatında bir seyirci haline dönüşmüştür. Kelimenin tam anlamıyla "yabancı"'dır bu topluma. Her hareketiyle, her düşüncesiyle tam bir yabancı. Mersault'un karakterini belki de en iyi şu satırlar özetliyor: "Anam ölmüş bugün. Belki de dün, bilmiyorum. İhtiyarlar Yurdu'ndan bir telgraf aldım: "Anneniz vefat etti. Yarın kaldırılacak. Saygılar". Bundan bir şey anlaşılmıyor. Belki de dündü."
Kendisi gibi olmayan, kendisi gibi düşünmeyen kişileri dışlayan, insanları belirli kalıpar belirli tabular içerisinde yaşamak zorunda bırakan, farklı olanı damgalayan modern toplumların inanılmaz bir eleştirisi aslında bu kitap. Yaşadığı dünyaya, ahlaklılık adı altında giydirilen ahlaksızlıklara, tabulara, kısıtlanan özgürlüklere biraz olsun yabancılaşan varsa kesinlikle okuması gereken bir kitap. Mutlaka okunmalı.
4 yorum:
Zeki Demirkubuz ' un Yazgı adlı filmi de bu kitabın uyarlamasıdır.Açıkçası filmi de bence epey etkileyiciydi.Kitabı da en yakın zamanda okumak lazım.Yalnız Mersault un filmde Musa olması da" Yapma zeki" dedirtti bana.
"Varoluşçuluk nedir?" sorusuna verilebilecek en iyi cevaptır "Yabancı"
bu iddialı cümleye karşılık şöyle bi öneri gelsin benden de:
huis clos - jean paul sartre
ithaki yayınları geçen sene türkçe'ye çevirmişti.. sanırsam da "gizli oturum" olarak sunmuşlardı oyunu piyasaya..
hemen not aldım kitabın ismini. çok teşekkürler tavsiye için.
insanın içerisinde tohumu varsa bir anda büyüyüveren bir "evi barkı satıp çekip gideyim buralardan" hissi uyandırması itibariyle, zamanının doğru seçilmesi gerektiğine inandığım kitaplardandır kendisi..
ama okunsun elbet, herkes okusun o ayrı..
Yorum Gönder