30 Ekim 2008 Perşembe

Kişi Adları Sözlüğü

Gerek günlük konuşmada gerekse okuduğumuz yazılarda, aslında birçok kelimenin anlamını tam olarak bilmiyoruz. Hele insan isimleri konusunda tamamen eksiğiz. Kimisi kendi isminin bile anlamını bilmiyor. Geleneksel ve dini kökenli bazı isimlerin anlamlarını bilmek, yeni yeni yerleşen “modern” diye tabir ettiğimiz isimlere göre daha zor tabi. İşte bu noktada Türk Dil Kurumu’nun internet sitesinde hizmet veren ”Kişi Adları Sözlüğü” devreye giriyor. Sözlüğü ilk keşfettiğimde hemen kendi ismime ve çevremdekilerin isimlerinin anlamlarına baktım. Kimisi gerçekten de ismiyle müsemma, kimisinin ise alakası yok. Mesela Osman ejderha veya bir kuş anlamına geliyormuş. Sedat ise doğrulukla ilgili demekmiş. İsmail Tanrı’yı işiten, Göktuğ ise savaşmayı seven kimse demekmiş. Açıkçası ben epey beğendim sözlüğü. Sizin de merak ettiğiniz isimler varsa, sözlüğe buradan ulaşabilirsiniz.

7 yorum:

Adsız dedi ki...

20 yıl sonra,hiç bi anlam ifade etmediğini düşündüğüm ismimin anlamını öğrendim.site benim adımın bile anlamını dile getirebilmiş ise hemen herkesin ihtiyacına cevap verebilir herhal.site için ksp a teşekkür, makbule geçti

sedürt dedi ki...

feri iyimiş senin isminin anlamı. hey yavrum benim. sitede bilimum arkadaşlarımın ismini aratırken "esin" adını aramam sonucunda "üresin" diye bir erkek adının varlığının farkına vardım. inanılmaz geniş bir arşivleri var hakkaten. üresin ne lan üresin diye isim mi olur.

Spicoli dedi ki...

Tam benim adim bu ya.

Adsız dedi ki...

üresin mi oha:en son döndü yandanverdi de böle bi şok yaşamıştım.bu arada hakkaten ismimin anlamları baya sağlammış seç beğen al hesabı.vay be demek ki söylenişindeki zorluğun bi sebebi varmış.muhsin in kulakları çınlasın ferhun nedir ya!

Adsız dedi ki...

hiç de koyunlara verilesi bi ismim yokmuş,çobanlara sesleniyorum,yanlış yoldasınız.

Spicoli dedi ki...

Yalniz arsivde ferhun diye bir ismin varligi da senin adini yazan memurun hayal gücü ile ilgili düsüncelerimi ortadan kaldirdigi gibi, isim hazesine duydugum saygiyi kat kat artirdi feridun. Anlami da iyiymis aslinda, güclü sanli soydan gelen kimse yahut sevincli.

Adsız dedi ki...

ya bırak bıngılım isterse anlamı sex machine olsun.çocukluğumu,gençliğimi aldı bu isim kıt müdür yardımcıları eşliğinde.hele ki muhsin i düşündükçe tansiyonumda ciddi bi yükselme meydana geliyo. zira kendisi klasik cümlesi olan'nası kittiyo gençler?'i dahi söylerken dilin ırzına geçen bi kişilik ve bu adam benim ismimle kendince eğleniyo en çok ta bu ağrıma gidiyodu ya