8 Ekim 2008 Çarşamba

Çocukluğumuzun Çizgi Filmleri - Slam Dunk

Henüz çocukken Show Tv`de rastlaşmıştık ilk kez Sakuragi Hanamichi ile. O zamanlar basketbolla bu kadar alakalı değildim;fakat çizgi film en önemli ilgi alanımdı. O zamanlar da çok hoşuma gitmişti tabi ki;fakat Show Tv birkaç bölüm yayınlayıp bırakınca, uzunca bir süre ayrı kaldık Slam Dunk`tan. Geçen yaz kuzenimle bu konuyu konuşurken “Bende var olm, getireyim de izle.” demesiyle adeta kendimden geçtim. Çocukluğumun çizgi filmi Slam Dunk`a yeniden kavuşmuştum. Bir hışımla izledim tabi. Anime 1993 yapımı,tabi çizimleri de ona göre biraz eski gelebilir. Mangası ise 1990`da yayımlanmış.

Konudan da biraz bahsedersek: Hikayenin baş karakteri Sakuragi Hanamichi fiziksel olarak Allah vergisi yeteneklerle donatılmışken, zihinsel olaraksa bu yetenekler pek ona uğramamış,bütün enerjisini kavgalarla ve kızlar tarafından reddedilmekle (ortaokul boyunca 50 kız) harcayan inanılmaz eğlenceli bir tiptir. Kırmızı saçlarıyla ve çete halinde dolaştığı arkadaşlarıyla da lisenin ilk gününde hemen dikkatleri üzerine çekmiştir. Hikayenin basketbola kayması ise ilk günde görüp hoşlandığı Haruko`nun basketbolculardan (Rukawa) hoşlanması ve abisinin (Akagi) de basketbol takımının kaptanı olmasıyla gerçekleşmiştir. Haruko`nun dikkatini çekmek için basketbol takımına giren Sakuragi`nin sıfırdan başlayıp inanılmaz gelişiminin anlatıldığı anime inanılmaz derecede eğlenceli bir yapım olmasına rağmen, tabi ki bazı Japon alışkanlıklarından kurtaramamıştır kendini. Tsubasa gibi sahaları 4 km kare olmasa da (ve bayıra karşı oynamasalar da) yine de basketbol için epey uzun denebilecek hücumlara ve savunmalara sahne olur. Ayrıca karakterlerin sadece okuldaki ve takımdaki özellikleriyle ilgilenilmesi, bunların dışındaki hayatlarından çok fazla bahsedilmemesi de animenin eksilerindendir. Bir de devamı çekileceği düşünüldüğünden tam olarak sonlanmamıştır; fakat yaşanan aksaklıklardan dolayı devam bölümleri çizgi filme bir türlü aktarılamamış ve sadece mangada kalmıştır. Dizi ile ilgili bir ayrıntı da animedeki karakterlerin ve takımların birçoğunun (hatta forma renkleri dahil) NBA takımlarından (Chicago, Los Angeles Lakers…) ve oyuncularından etkilenilerek yaratılmasıdır. Eğer basketbolla biraz olsun ilgileniyorsanız dizi sizin için inanılmaz keyifli hale geliyor. Tanışmamış olan basketbolseverler varsa şiddetle tavsiye ederim…

3 yorum:

Adsız dedi ki...

sadece basketbolla ilgilenenler için değil anime türünü seven ve gülmek isteyen herkesin izlemesi gereken bi klasiktir kanımca.zamanında show tv de gerek okul saatlerinin uyuşmaması gerek show tv nin kafasına göre yayınlamasıyla kursağımızda kalmış ancak torrent ın nimetlerinden faydalanarak bi 8-9 yıl gecikmeyle de olsa kavuştuğumuz ve genelde 'hanamichi' diye bilinen çizgi dizi.bi yerde 'Ayrıca karakterlerin sadece okuldaki ve takımdaki özellikleriyle ilgilenilmesi, bunların dışındaki hayatlarından çok fazla bahsedilmemesi de animenin eksilerindendir'demişin kasabım da olum nabıcan okul dışındaki hayatlarını karakterlerin.açıkçası hanamichi nin okulda sürekli birilerini döverken akabinde bi anda haruko belirdiğinde verdiği tepkiler,basketbol sahnelerinin renk ve canlılığı bence bu çizgi dizinin klasik denilebilecek kadar güzel olması için yeterli.zaten bi de okul dışındaki hayatları işin içine girse iş eğlenceden ziyade dram veya pembe dizi boyutuna kayardı tahminimce.bu kadar eşelemeye gerek yok eleştirmek için zira bi an okurken ksp ın değil de aylin taşçiyan ın bi sinema incelemesini okuyormuş gibi hissettim yavrum ya(bu arada yavrum dememde bi sakınca yoktur umarım oşk) yalnız her şey bi yana bu hanamichi nin sürekli kıçından ayrılmayan ve sürekli bununla dalga geçen akabinde de hanamichi tarafından türlü şekillerde şiddet gören 3-4 kişilik bi arkadaş grubu vardır ki sırf onları izlemek katıla katıla gülmek isteyenler için iyi bi seçenek.

Adsız dedi ki...

bu arada bi düzeltme yapayım alin taşçıyan ı aylin taşçiyan şeklinde yazarak ismini katletmişim yeni fark ettim.(uykusuzluk başıma vurdu herhal)

Adsız dedi ki...

"Horra horaa!" "Ore wa tensai Baskettoman Sakuragi Hanamichi" "Nani ishteiru?" "Kono baka yarro!" Denir anca :D Süper bir anime, gayet güzel bir inceleme. ;)