3 Ekim 2008 Cuma

William Wallace vs Maximus Decimus

Biri Roma’nın asil kumandanı ve karizmatik gladyatörü diğeri ise İskoçların halk kahramanı ve önderi.Aslında bu iki karakteri kıyaslamak biraz zor.Çünkü William Wallace hakkındaki bilgiler daha net ve gerçek iken , General Maximus ise her ne kadar o dönemde yaşayan başka bir komutandan etkilenildiği söylense de kurgusal bir karakter.O yüzden bu kıyaslamayı William Wallace ın tarihsel kişiliğine göre değil de filmdeki karakterine göre yapıyorum.Her iki güzide şahsiyetin en önemli ortak özelliği ikisinin de liderlik özelliklerinin hat safhada olmasıdır.İkisi de insanları çok çabuk etkilerler ve peşlerinden gelmelerini sağlarlar.

İkisinin de eşleri öldürülmüştür.Bu yüzden her ikisinin savaşında da “intikam” düşüncesi çok önemli bir yer tutar. Maximus’un eşinin yanında çocuğunun da katledilmesi herhalde acısını katlamış olacak ki onun için intikam bir amaca dönüşmüştür.Wallace ise intikam ateşini bir araç olarak kullanır.Onun en önemli gayesi İskoç halkını hak ettikleri özgürlüğe kavuşturmaktır.Her ikisi de ihanete uğramıştır( Maksimus kendi komutasındaki Quintus, Wallace ise İskoç asillerinden Robert the Bruce tarafından) Bir diğer ortak özellikleri ise ikisinin de düşmanları dönemlerinin hükümdarlarıdır(Kral “uzunbacaklı” Edward ve İmparator Comodus ) Wallace İskoç halkından bir ordu kurarak krala karşı savaşırken , Maximus ise bir gladiator olarak kişisel çabalarıyla imparatorun karşısına çıkmıştır.

Hikayelerinin sonunda , Maximus arenada Wallace ise idam sehpasında can verirken ikisi de inandıkları şeyler uğruna, bir iç huzurla Dünya dan ayrılmışlardır diyebiliriz.Maximus, Comodus u arena da öldürerek intikamını almış ve başakların arasından ilerleyerek eşinin ve oğlunun yanına varmıştır..Wallace ise her ne kadar kendi savaşını kaybetse de son nefesinde bile “özgürlük” diyerek sembolleşmiş ve ,kısmen de olsa ,o da amacına ulaşmıştır bence.Son olarak ,savaşçılık özelliklerini de karşılaştırırsak, Maximus un açık alanda çok etkili olduğunu, Wallace ın ise daha çok gerilla taktiğini kullandığını söyleyebiliriz. Bu sebepten muhtemel bir Wallace- Maximus birebir kapışmasında Wallace ın hiç şansı yok tabi ki , sevenlerine şimdiden başsağlığı dilerim…

8 yorum:

Adsız dedi ki...

maximus bire birde daha etkili ama savaş bir takım oyunudur, william wallace'ın daha iyi bir lider daha iyi bir taktisyen olduğunu düşünüyorum. toplu bir savaş halinde wallace alır diyorum ben(futbol yorumu gibi oldu anasını)

sedat

ksp dedi ki...

ama , ya filmin ortasında gladyatörleri toplayıp bir arada tutarak romalı lejyonları toprağa gönderdiği sahneye ne diceksin?

Spicoli dedi ki...

Maximus daha iyi bir savasci buna diyecek bisey yok da Wallace müthis bir lider. Kesinlikle genel anlamda daha yii bir politikaci ve insanlar üstünde etkileyici bir yönü var.

Bir de iyi sevisiyor söylemek lazim.

Adsız dedi ki...

Maximus'un hitabet gücü daha yüksek. Özgürlükten bahsediyorsanız spartaküsün üstüne adam tanımam... Ama filmi berbat tabi..

Spicoli dedi ki...

Wallace`in insanlari Sterling`teki ilk savasta savasa ikna eden konusmasini baz alarak diyorum ki, kesinlikle daha etkili bir konusmacidir.

Spartacüs de iyidir, filmi de fena degildir hani bence.

Adsız dedi ki...

gladyatör ün başında barbarlarla yapılan savaşta maximus'un yaptığı konuşma daha etkiliydi. bilmiyorum belkide bana öyle geldi. yada daha karizmatikti. maximus geçerken bütün askerlerin ayağa kalkması gibi.. hepside zorunlu oldukları için değil içlerinden geldiği ve maximusa saygı duydukları için yapıyordu.

Spicoli dedi ki...

Evet o sahnede iyidi haklisin.

Adsız dedi ki...

ikna demişken o değil de william wallace bütün bi iskoç ordusuna taktik gereği kıçlarını açtırıp akabinde bunları ingilizlere bi güzel izletmiştir.ötesi var mıdır meçhul kanımca