24 Kasım 2008 Pazartesi

En İyi 10 Savaş Karşıtı Şarkı

10. Dogs of War - Saxon

Listede yer alan diger sarkilara nazaran sözlerinde ve temposunda savasin agresifligi daha ön planda bu sarkinin. Kan gölüne dönmüs bir savas alanindan, ne amacla savastigini bile unutmus bir askerden ve  savasa insanlari bu kadar kolay gönderen liderlere kendi ogullarini savasa gönderme cagrisindan bahsediyor sarki sözleri. Her ne kadar pek popüler olmasa da güzel sarkidir. Türünün iyi örneklerindendir.

9. Russians - Sting

Amerika ve Rusya arasindaki soguk savasa bir tepki niteliginde yazilmis bir sarki. Tabi Sting`in sarkiyi bir Rus`la, Sergei Prokofiev ile birlikte yazmis olmasi da önemli bence. Zira savasin rengi, takimi, tarafi yoktur. Insanlik sucudur. Eger sadece Sting konuya Amerikanlarin penceresinden bakarak, olayi bencil ve tek tarafli bir boyuta cekseydi bu sarkinin da hicbir anlami olmazdi. Sonuc olarak sarki sözlerinde hem Reagan hem de Krushchev elestirilir sarkida ve önemli bir konuya dikkat cekilir. Cocuklar. Söyle der Sting: "I hope the Russians love their children too". Tüm bunlarin yaninda müzikal anlamda da cok güzeldir, sevdigim sarkilardandir.



8.  Imagine - John Lennon

 Acikcasi bu tam savas karsiti olmasa da, tam bir baris cagrisi adeta. Lennon`in bir dönem Baskan Nixon`in politikalari karsisinda neler yaptigi malumunuz. Sürekli takip edildigi, hatta rahatsiz edildigi de bilinen bir durum. Insanlara bir sekilde sesini duyurup, hatta ve hatta onlarin ihtiyac duydugu ses olmayi basarmis bir insan Lennon. Bu sarki icin isin dini ve siyasi boyutunda elestiriler her zaman oldu, olacaktir da. Ama ben konuya Lennon`in söyledigi seylerin birer metafor olarak alinmasi gerektigini düsünerek yaklasiyorum. Hayalci de denilebilir tabi Lennon`a, tipki sarkida da söyledigi gibi. Hakikaten insanlarin sadece iyi olmasi istenemez mi?

7. Masters of War - Bob Dylan

45 senelik sarki. Hicbir zaman siyasi fikirlerini saklamak gibi bir derdi olmamis zaten Bob Dylan`in. Aksine hareketlere öncülük etmis. Bu sarki aslinda biraz daha sert digerlerine göre. Öfke yüklü de diyebiliriz. Öyle ki sarkinin sonunda Master of War olarak tanimladigi insanin ölmesini istedigini, hatta öldügüne emin olamk icin cenazesine gidip, öldügüne emin olana kadar mezarinin üstünde bekleyecegini söylüyor Bob D.



6. Born in the U.S.A - Bruce Springsteen

Bu sarkinin hikayesi gercekten komik. Bruce Springsteen sarkiyi Amerika`nin Vietnam Savasi`ni elestirmek icin yaziyor, sözlerinden de savasin bir insanin hayatini nasil bitirdigini rahatlikla her insan anlayabilir. Yalniz ilginc olan, bu sarkinin yanilmiyorsam dönemin baskani olan Ronald Reagan tarafindan Amerika yanlisi gibi algilanip, mitingler sirasinda, Bruce Springsteen`i savas yanlisi örnek bir Amerikaliymis gibi tanitarak bu sarkiya mitingde yer vermesi. O korkunc kalabalik da bir güzel cosuyor kendilerine giydiren bu sarkiyla. Hayir is burda kalsa yine iyi. Hala bile bircok saftirik genc kusak Amerikan bunu ülkenin milliyetci ve asker yanlisi bir sarkisi bir marsiymis gibi kullaniyor, youtube`da klipler hazirliyor falan. Hayir arkadas senin ana dilin bu, salak misin nesin? Olan Bruce Springsteen`in tepkisine protestosuna oluyor. Protesto ettigin protesto edildigini anlamiyorsa, protesto da havada kaliyor. Biz seni anladik Bruce.


5. Us and Them - Pink Floyd

Hemen kizmayin, ben de tam anlamiyla bir savas sarkisi olmadiginin farkindayim bu klasigin. Yalniz bu öyle bir sarkidir ki gercekten cok derin seyler ifade eder. Dark Side of the Moon gibi inanilmaz bir albümün en güzel sarkilarindan da biridir. Insanoglunun mücadelesini konu alir. Birbiriyle olan mücadelesini. Ve bir yerde söyle denir sarkida "Have`nt you heard it`s a battle of words?". Ve söyle de bitirirler sarkiyi:" For the want of the price of tea and a slice, the old man died." Gercekten de bugün hala insanlar bir dilim ekmek icin, bir bardak cay icin savasiyorlar yeri geliyor. Ölüyorlar.

4. The Aftermath - Iron Maiden

Savasin psikolojisine, bir askeri nasil bitirdigine deginen nefis bir sarki. Bu sarkiyi cok anlatmayip sadece sarkidan bir dörtlüge yer verecegim. Cok basit belki; ama o kadar net anlatmis ki.
In the mud and rain
What are we fighting for?
Is it worth the pain
Is it worth dying for?

3. Southampton Dock - Pink Floyd

Bir baska Pink Floyd eseri. Bu gercek manada bir savastan bahsediyor. Sarkiya adini veren Southampton Dock Ingiltere`nin en önemli limanlarindan biri olmustur tarihte. O cok meshur Normandiya Cikarmasi icin askerler bu limandan yola cikmistir. Sarki da onu animsatarak "They disembarked in 45" diye baslar. Daha sonra ise "She stands upon Southampton Dock" derken bahsettigi "she" ise elbet Demir Leydi Margareth Thatcher`dir. Falkland Adalari icin Arjantin ile birbirlerine savas actiklari dönemden bahseder sarki. Aslinda The Final Cut, tüm albüm olarak savas karsiti bir albümdür, bu sarkinin yanina Fletcher Memorial Home da rahatlikla konulabilir. Tüm bunlarin yaninda o kadar dingin ve sakin bir havasi var ki sarkinin, baslar baslamaz marti sesleri ile sizi sakinlestirir zaten.


2. Zombie - Cranberries
Artik iyiden iyiye en iyilere geldik. Dolores O`Riordan`in sesini sevmeyen hic sevmiyor; ama ben acikcasi bayilan taraftayim. Ötesinde bir döneme nerden baksaniz damgasini vurmus bir sarki bu. Ben kücükken bu sarkinin sürekli bir yerlerde caldisini animsiyorum mesela. Bir de epey vurucu bir klibi vardir bu sarkinin. Adindan da anlasilabilecegi gibi Irlandali olan O`Riordan`in IRA sorunu hakkinda yazdigi bir sarkidir. O dönemde yine IRA`nin patlattigi bir bomba sonucu 2 cocuk yasamini yitirmistir ve sonra bu sarki ortaya cikar. Sarkinin ait oldugu No Need to Argue adli albüm de sahane bir albümdür zaten.

1. Brothers in Arms - Dire Straits

Listeyi yaparken muhtelif siralarda epey zorlandim. Rahatlikla söyleyebilirim ki en az zorlandigim nokta 1. sira oldu. Bir sarkinin sözleri melodisiyle ne kadar uygun, ne kadar ic ice olabilir. Anca bu sarkidaki kadar olur herhalde. Kelimelerle notalar birbirinin iclerine geciyorlar. Ve sarki diger hepsinden bir noktada daha ayriliyor. Adindan da anlasilabilecegi gibi savasin icinde, yitirilen onca seyin oldugu bir yerde, ölüm tehdidi gibi vuku buldugunda baska hicbirseye söz birakmayan bir seyi bile baskilayan psikolojik yipranmislik ortaminda, insan belki de hissizlesmisken; bu insanlarin birbirlerine bakis acilarina deginiyor sarki:"You did not desert me my brothers in arms". Zaten beni de en cok hep bu, cani pahasina da olsa arkadasini arkasinda birakmamak olgusu etkilemistir. Ve sarkinin sonunda bombayi patlatir Mark Knopfler. Tüm bu listenin de belki de anafikrini, bir türlü dillendiremedigimizi dillendirmistir: "We are fools to make war on our brothers in arms". 


Tabi bircok savas karsiti sarki var. Savaslar sürdükce daha cok da yapilacaktir. Malesef gercekler böyle. Ben de malesef Lennon`in dünyasina inanabilenlerden degilim.

4 yorum:

sedürt dedi ki...

bana kalırsa insanlık tarihinin en muhteşem şarkılarından biri olan metallica'nın "one" şarkısının bu listede baya üst sıralarda yer bulması gerekirdi kendine. savaşta mayına basıp vücudunun tüm fonksiyonlarını yitiren bir adamın düşüncelerini anlatır şarkının sözleri. klibi de oldukça çarpıcıdır. "johnny has got a gun" filminden seçilmiş sahnelerle oluşturlan bir klibi vardır ki izledikçe insanın içine işler.

link vereyim izleyin klibini de hatta.

http://www.ninjacloak.com/index.php/1010110A/b94fe8d3d829520678a368c6cf661c99474e677fdc0871d67c33e8efd85d25c683663e13e5996efd18608

benim bir numaram bu şarkıdır.

sedürt dedi ki...

link verememişim sanırım biraz araştırın bulursunuz zaten, mutlaka izlenmesi gereken bir kliptir. klipte filmden alınan sahnelerde de çok güzel replikler de duyulmaktadır.

Spicoli dedi ki...

Acikcasi pek Metallica insani degilim, dinledigim cok enderdir, ondandir disarida kalmasi.

Sheed dedi ki...

1 numara tartışmasız bence de.. "imagine" direkt olarak savaş karşıtı şarkı olsun diye yazılmış olmaktan çok uzak, ama listeye alıyorsak da daha üstlerde yeri var bence.. "born in the usa" konusunda yanılmıyorsun, "no woman, no cry" ile birlikte en çok yanlış anlaşılmış şarkıdır belki de müzik tarihinde.. ha bush, ha reagan, ne bekliyorsun :)