4 Kasım 2008 Salı

John McCain vs Barack Obama

Ne yazık ki “bize ne” deyip geçemeyeceğimiz bir konu ABD başkanlık seçimi. Kimin başkan olacağı en az ABD halkı kadar bizi de etkiliyor. Onlar bugün sandık başındalar. Biz de merakla bekliyoruz. İlk gelen verilere göre Obama yarışı önde götürüyor. Ama seçim bu , her şey tersine dönebilir bir anda. Bazı seçim uzmanları yağmurlu havanın bile sonuçları etkileyeceğini ve bu durumun Obama’ya yüzde 2.5 luk bir seçmen kaybı olarak döneceğini iddia ediyor. Anketler seçimlerin öncesinde oy kullanacakların 7`de 1`inin kararsız olduğundan bahsediyordu. Bu da 20 milyon gibi bir seçmene karşılık geliyor. İki adaydan da kısaca bahsedersek; Demokrat aday Obama 1961 Hawaii doğumlu. Babası Kenyalı, annesi ise Amerika’nın Kansas eyaletinden. Obama 2 yaşındayken ailesi boşandıktan sonra, annesi Endonezyalı yabancı bir öğrenciyle ikinci evliliğini yapıyor. Bu olaydaki ilginç ayrıntı ise Obama’nın hem öz hem de üvey babasının Müslüman ailelerden gelmeleri. Zaten aşırı muhafazakar kesimin Obama’yı gizli Müslümanlıkla suçlamalarının sebebinin altında da bu durum yatıyor. Bu yüzden Obama kendinin ve eşinin Protestan kilisesine bağlı olduğunu açıklamak zorunda kaldı.

Cumhuriyetçi aday John McCain ise 1936 Panama(o zamanlar ABD işgali altındaki) doğumlu. Hem dedesi hem babası Amerikan deniz kuvvetlerinde generallik rütbesine kadar yükselmiş. Onun da başka bir yol seçmesi beklenemezdi tabi. 1967 yılında pilot olarak görev yaptığı Vietnam savaşında uçağının düşürülmesiyle Vietnamlıların elinde 5.5 yıl tutsak kalmış. Ürkütücü bir geçmişi var bence McCain’ in. Obama ise Harvard hukuk mezunu bir avukat. Kulağa daha yumuşak geliyor.

Gelelim adayların Türkiye`ye ve çevremize bakışlarına. John Sidney McCain başkan olması durumunda dış politikada Bush`un çizdiği yoldan gideceğine dönük mesajlar verdi. Irak’tan asker çekmeyi kesinlikle reddederken, gerekirse 100 yıl kalırız demeci demokratlardan epey tepki almıştı.Barack Hussein Obama ise Irak`tan kademeli çekilme planını destekliyor. 2011` den itibaren Irak’tan tamamen çekilmeyi planlıyor. Türkiye tarafında ise en önemli konu olarak karşımıza Sözde Ermeni Soykırımı‘nın tanınması geliyor. McCain olanlardan trajedi olarak bahsetmesine rağmen asla soykırım ifadesini kullanmadı ve Ermenilere de hiçbir şey vaat etmedi. Öte yandan Obama açıklamalarında Soykırımı tanıyacağını belirtti. Kıbrıs sorununda da McCain doğrudan açıklamalardan kaçınırken, Obama’nın “Türk askerinin işgal durumu ortadan kalkarsa çözüm olabilir“açıklamasının bir dergide(Greek News) yer alması kafaları karıştırdı. Rum patriğine ekümeniklik ünvanı verilmesi ve Heybeli adaya ruhban okulu açılması konularında ise iki taraf da hemen hemen aynı görüşleri paylaşıyor.

Bakalım bir Vietnam gazisi olan McCain mi yoksa gerçekleşirse tarihin ilk siyahi ABD başkanı olacak olan Obama mı dünyanın kaderini elinde tutacak. Hayırlısı demekten başka bir şey gelmiyor elden.

5 yorum:

Spicoli dedi ki...

Newsweek`in ilk sayisinda Amerika`daki türklerin secimle ilgili karari hakkinda güzel bir yazi okudum, elinize gecerse okuyun.

sedürt dedi ki...

an itibariyle barack obama yeni abd başkanı. bakalım gerçekten bir değişim olacak mı yoksa obama da bu düzenin içinde piyon olmaktan öteye gidemeyecek mi hep beraber göreceğiz.

Adsız dedi ki...

güzel ve özetleyici bir yazı olmuş, tebrik ederim. artık obama yeni amerikan başkanı. açıkcası ben kötümser bir insan olarak amerikan dış politikasının değişmeyeceğini, sadece daha insani, daha dünyayla barışık bir hava estirilip (korkunç medya manipulasyonuyla), dünyada yaygın olan ama hiç bir işe de yaramayan amerikan nefretinin anketlerde daha düşük çıkmasından başka bir işe yaramayacağını düşünüyorum. sonuçta demokrasi denen şeyde (özellikle bu neoliberalizm çağında)bir grup azınlığın çıkarlarının çoğunluğun çıkarlarıymış gibi gösterilmesi değil mi?

ksp dedi ki...

öncelikle teşekkür ederim.Bill clinton döneminde de öyle bir hava yakalamaya çalışmıştı amerika(bkz. Türkiye 1999 depremi - Erkan Bebek).Dünya insanlarının gözünde daha yumuşak ve daha prestijli görünmek için obama iyi bir seçim.Ama yaşamın temeli haline gelmiş olan ekonomik sistemin her iki başkanla da aynı kalacağı düşünüldüğünde obama da hiç bir şey değiştirmeyecek.Amiyane tabirle "düzen" aynı kalacak, düzülen değişmeyecek.

Adsız dedi ki...

dönem 7oler sanırım ;düzen değişecek halkın yükleşi gercekleşek diye binbir vırvanın yükseldiği değişen hiçbirşeyin olmagığı anlardan birinde neyse
bir köy kıraathanesine bir siyasetçi gelir toplar kalabalığı başlar anlatmaya düzen değişecek biz gelince her şey düzelecek diye;herkes adamı dinlerken arka maslardan birinde yaşlı bir amca çayı içip sigarasıı tüttürmektedir.bu olay siyasetçiniin hiç hoşuna gitmez;konuşması bitince yaklaşır amacaya sorar:--yahu amca ben sana düzen değişecek halk yükselecek diyorum sen hiç oralı bile değilsin?
---amacanın cevabı nettir----
--düzen değişir değişmesine de evladım düzülen hep aynı kalır(ben de amacaya en içten dileklerimle katılıyorum)
her zaman ben adsız tayfasında takılıyorum ama şimdi düzeysiz yorum diye cevap mevap gelirse diye adımı da yazayım (yücel)