10 Kasım 2008 Pazartesi

Türk Sinema Tarihinin En İyi 10 Aktörü

10.Haluk Bilginer
On numara için son dönem Türk Sineması’ndan bir isme yer vermek istiyordum.O yüzden de Erkan Can’la Haluk Bilginer arasında gittim geldim.İkisi de büyük oyuncu bence.Epey de kararsız kaldım.Fakat yurtta yaptığım küçük bir kamuoyu yoklaması galibi belirledi.1977 de İngiltere’ye gitmiş Haluk Bilginer.Londra Müzik ve Drama Sanatları’nda eğitimini tamamladıktan sonra EastEnders adlı TV dizisinde 250 bölümde rol almış.Harem Suare ve Fasülye Filler ve Çimen gibi gösterildikleri dönemde hak ettiği değeri alamamış projelerde yer aldı.Son yıllarda ise daha göz önünde projelerde rol alıyor Haluk Bilginer.Beni en çok etkileyen performansları ise Tatlı Hayat dizisinde ve Zeki Demirkubuz’un Masumiyet filminde sergiledikleridir.Özellikle Masumiyet’le oyunculuk dersi vermiştir diyebiliriz.

9.Metin Akpınar
İsmi hep Zeki Alaysa’yla birlikte anıldı.Ama onun değil de Metin Akpınar'ın bu listede olmasının sebebi kalitesinin göstergesidir.kendisi asıl olarak İstanbul Üniversitesi Hukuk ve Edebiyat fakültelerinden mezun çift diplomalı bir ağabeyimizdir.İlk meşhur olduğu proje ise Türkiye’nin ilk kabaresi olan Devekuşu kabaresidir.Aynı zamanda kabarenin kurucuları arasında olan Metin Akpınar burada Zeki Alaysa ile müthiş bir eküri olmuştur.İnanılmaz bir sese sahiptir.Çok kereler kaset teklifi gelse de kabul etmemiş zamanında.Bir kaç filminde performansını izleme şansına sahip olduk (bkz. Buraya)Propaganda ve Abuzer Kadayıf' tan sonra iyi bir projede göremedik kendisini.Özellikle son yer aldığı Eve Dönüş 1915 bence epey başarısızdı.Ama bu onun yeteneğini ve başarısını gölgeleyemez tabi ki.


8.Münir Özkul
Asıl ününü tiyatro sahnesinde edinmiştir.Kavuk'u İsmail Dümbüllü'den almış ve Ferhan Şensoy'a vermiştir.Ondan sonra kavuk tartışması aldı yürüdü zaten.Türk sinemasında “iyi” diye tabir ettiğimiz hemen her karakteri canlandırdı galiba Münir Özkul.Dile kolay 400’ e yakın sinema filmi.Yeri geldi namuslu ve iyi kalpli aile babası oldu yeri geldi vefalı bir arkadaşı canlandırdı.Oynarken filmin içine o kadar giriyor ki karakter gerçeğe dönüşüyor.Siz de film izlediğinizi unutup gerçek bir insanın hayatını izlediğiniz hissine kapılıyorsunuz..Bir çok filmde karı koca olarak karşımıza çıktıklarından onun da ismi Adile Naşit’ le özdeşleşmiş.Beni en çok etkileyen ve en popüler performansları ise Yaşar Usta ,Turşucu Kazım Efendi ve Mahmut Hoca’dır.Hastalığının (Alzheimer) ilerlemesiyle son filmi de Dar Alanda Kısa Paslaşmalar oldu üstadın.Yıllardır süregelen vefasızlık örnekleri onda da vuku buldu doğal olarak.Bütün medya da gözünü dikmiş bekliyor “ölsün de nasıl bir üstad olduğundan bahsedelim” diye.


7.Uğur Yücel
Türk sinemasında yetenekli ve yaptığı işe çok değer veren isimlerin başında geliyor Uğur Yücel. Muhsin Bey filminde canlandırdığı Ali Nazik karakteri için 2 ay Urfa’da kalmış ve yörenin şivesini öğrenmeye çalışmıştır.(bkz. Buraya )Beni en çok etkileyen performansları ise Arabesk’te Gazinocular Kralı,Muhsin Bey de Ali Nazik ve Eşkıya da Cumali dir.2004 yapımı Yazı Tura filminin de yönetmeni ve senaristi olarak Altın Portakal almıştır.

6.Kadir İnanır
Nam-ı diğer Deli Kadir.Türk Sinema tarihinin belki de en karizmatik oyuncusudur.Çoğu filminde Hem romantik hem de kadınını sahiplenen maço ve güçlü erkek modelini canlandırmıştır.bkz(Devlerin Aşkı ve Selvi Boylum Al Yazmalım)Bu erkek modeli Kadir İnanır’la o kadar özdeşleşmiş ki zamanında “Kadirizm” felsefesini doğurmuş.Mahallemizin gençleri de bu felsefeye uyup sap dolaşıp çok adam tartaklamıştır.Tatar Ramazan ‘da bu modeli sosyalizmle özdeşleştirmek istemiş Kadir ağabeymiz fakat oturmamış o ceket ona.Zaten çok sonraları bobilere malzeme olmaktan öte geçemedi Tatar.(bkz Buraya )Ama oyunculuğuna lafım yoktur Kadir İnanır’ın.Selvi Boylum Al Yazmalım, Yılanların Öcü ve Dila Hanım filmleriyle döktürmüştür adeta.Son zamanlarda sms polemikleri ve bonus reklamlarıyla karizmasını sarssa da Kadir İnanır benim gözümde hep eskisi gibi kalacaktır.

5.Sadri Alışık
Bizden önceki dönem onu Türk Sineması’nın ince bıyıklı jönü, bıçkın delikanlısı olarak tanıdı.Biz ise onu çoğunlukla Turist Ömer filmleriyle hatırlarız.Sinemamızın en büyük komedyenlerinden sayılmasına rağmen beni en çok etkileyen performansları ise hep duygusal rollerde sergiledikleri oldu.O rollerde kelimeleri öyle bir ses tonuyla aktarır ki,gözlerinizin dolmaması için kendinizi zor tutarsınız.Onun oyunculuğu en kötü senaryolu filmleri bile izlettirmiştir bize . 1995 yılında aramızdan ayrılan sanatçının son yer aldığı proje ise Oktay Kaynarca,Mehmet Aslantuğ,Derya Alabora gibi isimlerin de yer aldığı Yengeç Sepeti oldu.Ayrıca ilgilenenlere, sanatçı vefatından evvel şiirlerini "Bir Ömürlük İstanbul "adlı kitapta toplamıştır.

4.Kemal Sunal
Onun için ne denebilir ki.Türkiye’nin en büyük komedyeni kendisi.Kaç nesil onunla büyüdü.Bilmem kaçıncı kez izlememe rağmen hala TV 'de rast gelince bakmadan geçemiyorum.Arkadaş ortamlarında onun filmlerini izlerken önce “bak birazdan şöyle olacak” diye bir gülerdik.Sonra o olay olunca bir daha güler ,epey sonra da “nasıl oldu ama? “ diye ayrıca gülerdik Ama sadece bir komedi oyuncusu değildi kesinlikle.”Propaganda” ve “Düttürü Dünya” filmlerinde de drama oyunculuğu dersi vermişti adeta.2000 yılında son projesi Balalayka 'yı tamamlayamadan aramızdan ayrıldı.Erken gittin be üstad.Huzur içinde yat.

3.Ayhan Işık
Türk Sineması’nın en büyük jönü,filmlerin esas oğlanı,bir bıyık modeline ismini vermiş olan abimiz Ayhan Işık.Kariyeri boyunca başrolden başka hiçbir rolde yer almamıştır.Bir ara Amerika macerasına atılmış fakat orada gelen ikinci adam,ya da karakter oyunculuğu tekliflerini geri çevirerek Türkiye’ye geri dönmüştür.1975 yılında güneş çarpmasına bağlı beyin kanaması teşhisiyle vefat etmiştir.Gözden uzak olan gönülden de uzak oluyor mantalitesiyle bizim dönemimizde filmleri TV 'de çok nadir yayınlanmıştır.Ama izlediğim az sayıda filmindeki karizması, o sigarayı içişi ve söndürüşü hala gözlerimin önünde.

2.Tarık Akan
70 li yılların genç,haşarı,yakışıklı delikanlısı.80’li ve 90’lı yılların karizmatik abisi.Tarık Akan her rolün altından kalkabilecek usta bir oyuncudur benim gözümde.Onun sineması bıyıktan önce ve sonra diye ikiye ayrılabilir.Bıyıktan sonra zengin,cici,haşarı çocuk , kız avcısı rollerini bırakıp siyasi sinemaya dönmesiyle oyunculuğuna da ayrı bir boyut getirdi Tarık Akan.İnandığı şeylerin peşinden koşması sebebiyle de her zaman takdir toplamıştır.Bir keresinde kendisine ters düşen fakat maddi olarak epey yüklü bir iş teklifini geri çevirdikten sonra "Para önemli bir unsurdur insanın yaşamında… benim için de önemli… ama düşüncelerime ters düşecek bir iş için veriliyorsa o parayı reddetmeyi bilirim. yaşamımda hep inançlarım doğrultusunda gitmeye çalıştım ve bundan hiç bir şekilde taviz vermedim, vermiyorum." açıklamasıyla duruşunu da belli etmiştir.1982 yılında Cannes Film Festivali’nde “Yol” filmi en iyi film ödülünü alırken o da en iyi erkek oyuncu dalında aday gösterilmiş fakat ödülü kazanamamıştır.Ayrıca sanatçının 12 Eylül anılarını anlattığı “Anne Kafamda Bit Var” adlı kitabı da 2002 de yayınlanmıştır.

1.Şener Şen
Bir numarayı ondan daha fazla hak eden bir isim yok galiba.Açıkçası listeyi yaparken, yeri için en az zorlandığım isimdi Şener Şen.Sadece Türk Sinema tarihinde değil uluslararası bir liste yapsaydım da mutlaka bu listede de ona yer verirdim.Her zaman yapılan bir geyiktir “ Amerika’da olsaydı , evi Oscar dolardı.” Ama o burada ve iyi ki de öyle.İyi ki de babası Ali Şen’i dinlemeyip Malazgirt’te öğretmenliği bırakarak İstanbul’a figüran olmaya gelmiş.İyi ki buradasın ve üretmeye devam ediyorsun.Yazıyı ondan bir görüntüyle sonlandıralım




Halit Akçatepe, Erkan Can,İlyas Salman,Şevket Altuğ,Çetin Tekindor,Cüneyt Arkın,Yılmaz Güney,Hulusi Kentmen gibi bir çok isim daha Türk Sineması’nın büyük oyuncularındandır ve bu listede olmayı hak ederler.Fakat listeyi 10 kişiyle sınırlamak gerekiyordu.Eleştirileri ve önerileri yorumlarda tartışabiliriz.Saygılar bütün üstadlara….

15 yorum:

Adsız dedi ki...

birincinin şener şen olmasına sanırım pek fazla itiraz eden olmaz çünkü büyük üstadı anlatmak için hangi filminden başlamak gerekir o bile başlı başına bir muamma.o kadar farklı karakterle o kadar fazla duygu yaşattı ki bize ne kadar teşekkür etsek az.
ancak bence münir özkul 8. likten daha iyi bir yerde olmalıydı.zira izleyenleri gözyaşlarına boğan birçok aile dramındaki harika performansları dışında pek bilinmez.ancak kendisi kariyerinin daha başlarında sayılabilecek dönemlerde yeri geldiğinde güldüren bi şapşal yeri geldiğinde ortamdan güzel bi kadını elde etmeye çabalayan bir zamparayı oynamıştır(kaç kişi ailesi uğruna dünyayı yerle bir etmeye hazır bu adamı böyle bir rolde hayal edebilir?) ve hepsinde de rolün hakkını fazlasıyla vermiş,bizlere karakterleri eksiksiz yansıtmıştır.bazıları muhakkak şunu soracaktır 'arkadaşım iyi hoş konuşuyorsun da sen ne ara izledin tv da bile uzun zamandır verilmeyen siyah-beyaz filmlerini!?'izlemedim ama böyle büyük sanatçıları bizlere hatırlatmak bilmiyorsak ta öğretmek için nebil özgentürk sağolsun bolca belgesel yapıyor.ona da saygılarımızı gönderelim burdan.güzel inceleme ksp

Svetlin dedi ki...

münir ozkul bence de fazla geride kalmış biraz. uğu yücel'in de ilk 10'a girmesine şaşırdım diyebilirim. erkan can hakiktan girebilirdi bu listeye.

Adsız dedi ki...

ben de uğur yücel'e takıldım. münir özkül kesinlikle ilk 5te yer almalıydı. Ayrıca ben hiç ayhan ışık filmi izlediğimi (izlediysem de beni pek etkilememiş) hatırlamıyorum. Bence iyi bir seçim değil ama tabiki bu sizin listeniz..

Spicoli dedi ki...

Benim de fikrim Ugur Yücel`in hafif asagi cekilip 10. lukta falan yer bulmasi yönünde, Erkan Can`in girmesi de hos olurdu tabi.

Epey emek verilmis, eline saglik.

ksp dedi ki...

Münir usta'ya ayıp ettiysek affola ama uğur yücel'in oyunculuğu beni hep etkilemiştir.Hani böyle zor rolleri ,zor karakterleri çok rahat oynayabilir hissi veriyor bana.

Jordi Metal dedi ki...

Okan Bayülgen listede olması gereken biriydi.

gkhngnyhn dedi ki...

kadir inanır ve tarık akan'ı hiç sevememiş birisi olarak onları çıkartıp, herhangi bir yere selçuk yöntem ve bir çok kimsenin belki hiç aklına gelmeyecek ahmet mümtaz taylan'ı ekleyebilirdim şahsen.

Erhan dedi ki...

şener şen'e itiraz eden olmaz ama kemal sunal'ın da gerilerde kalmasının tek sorunu şener şen kadar şanslı olmamasıydı bence. hayatının olgun dönemlerinde şu an şener şen'in yaptığı gibi komedi etiketi üzerinden atarak, oyunculuğunu kanıtlayacak fırsatı bulamadan aramızdan ayrıldı maalesef.

Adsız dedi ki...

Haluk Bilginer'in ilk 3'e girmemesi büyük haksızlık öyle bir oyuncuya (bence)

Adsız dedi ki...

Ayhan ısık muhteşem bir sanatçıdır ilk onu haketmistir cingoz recai filmini tavsiye ederim herkese

Unknown dedi ki...

Erol tas abimi ilk besi hak ediyor ..

Adsız dedi ki...

Ahmet Uğurluyu da unutmamalı

Unknown dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

Şenel şen,kemal sunal,tarık akan,yılmaz güney,kadir ınanır,metin akpınar ve zeki alasya,ve bir çok deyerli insanlar .

Unknown dedi ki...

Kemal sunal en iyi bence iyi!Ben uzbek olarak sotyluyorumki Sener sendende iyi!