29 Kasım 2008 Cumartesi

Taps ve Onurumuz



Epeydir bahsetmek istedigim, önemli de oldugunu düsündügüm bir konu var. Amerikan Ordusu "Taps" adinda bir marsa sahip. Simdi burada 1862`de falan diye baslayip, Amerikan Ic Savasi`na girip marsin hikayesinden bahsetmek istemiyorum uzun uzadiya. Kisaca Amerikanlarin bayrak törenlerinde ve cenazelerde falan kullandigi askeri bir mars. Hem de epey köklülerinden diyebiliriz. Bizi asil ilgilendiren ve gercek anlamda üzücü olansa, bu marsi hepimizin malesef yakindan taniyor olusumuz. Bayrak törenlerinde Istiklal Marsi`ndan hemen önce calinan, askeri cenazelerde ve anma törenlerinde calinan, bu ülkede yasamis hemen herkesin duydugu anda hemen animsayacagi bir mars.

Neden böyleyiz anlayamiyorum. Ingiliz "Last Post" u yapabiliyor, Alman "Ich Hatt` Einen Kameraden" i yapabiliyor. Biz yapamiyoruz. Baskalarinin ürettigini tüketme, kendininkini yaratmaya calismaktansa onlarin refahina ortak olmaya calisma falan bir kenara da; bir baska ülkenin duygusuyla, gecmisiyle yaratilmis bir marsi kullanmak. Akil sir erdirilecek is degil. Bütünüyle onursuzluk. Bugün Amerikan Baskani Türkiye`yi ziyarete gelse, Anitkabir`e gitse, saygi durusu yapilirken ne düsünür sizce? Kendi ordusunun köklü bir marsi calinirken.

Bu konu hakkinda o kadar cok sey söylemek istiyorum ki; bir yandan da yazmak istedigim ölcüde kilitleniyorum. Onca sehidin ruhuna yapilan ayip. Vatanin kurulmasi icin canini verenleri her anisimizda elde olmadan yapilan büyük saygisizlik. Utanc ve kizginligin arasinda bir yerlerdeyim. Ben yerin dibine gireyim, mesele o degil de; Türkiye de onurunu yitirmekle sözde bagimsizlik arasinda bir yerlerde. 

Not: Konuyla ilgili beni bilgilendiren hocam Sayin Prof. Dr. Hasan Yazici`ya tesekkür ederim. Amerikan Baskani örnegi de hocamin derste verdigi örnektir.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

açıkçası anma töreni marşımızı diğer ülkelerin milli marşlarından araklamamış olmamız her ne kadar esef verici olsa da bu olay günümüzde ülkenin(amanın anti klişe timi!) geldiği durum göz ününe alındığında,can sıkıcı olaylar başlığı altında kendine ön sıralarda yer bulamaz bence.''Türkiye de onurunu yitirmekle sözde bagimsizlik arasinda bir yerlerde.''cümlene ilişkin olarak ta spicoli ciğim
bence zaten onur kaybedileli uzun zaman oluyor,sözde bağımsızlığa gelince de,şu an her türlü siyasinin şaşalı biçimde kürsülerden bolca nara eşliğinde dile getirmiş olduğu ve ülkenin yönetiliş biçimini tanımlamak için kullandıkları 'tam bağımsızlık' belirtmiş olduğun 'sözde bağımsızlığa'denk düşüyo en azından ben öyle düşünüyorum.bazıları hala milliyetçi duygular eşliğinde alemin kralı biziz şeklinde düşünüyor olabilir tabi herkesin fikri kendine.güzel inceleme

sedürt dedi ki...

bu resmi törenlerin nasıl yapılacağı konusunda biraz ülke olarak sıkıntımız var sanırım. zira resmi bayram kutlamalarımız, bu törenlerde ellerinde bando takımlarıyla stada kadar yürütülen gençler falan bunlar da sosyalist rusya'nın bayram kutlama törenlerinden bize geçmiş bir olaydır.