2 Kasım 2008 Pazar

Ustalara Saygı Kuşağı - 6

Non Flying Dutchman - Dennis Bergkamp

Futbolun en büyüklerinden, Dennis Bergkamp yani Iceman yada non-flying Dutchman. İlk maçına Johann Cruyff ile birlikte 1986 da Roda ile birlikte çıkmış. İlk lakabını sahadaki duruşu ve soğukkanlılığıyla almış, ikinicisini de uçak fobisi sebebiyle. Hayatı boyunca uçağa binmemiştir ve bu yüzden 2002 dünya kupası öncesi milli takımı bırakmıştır. Ayrıca otobüs yolculuğu çok uzun süreceğinden Türkiye ile Bursa'da oynadıkları eleme maçına da gelmemiştir. Bu uçak korkusuyla ilgili olarak da kendisi şöyle demiş; deplasman maçları sırasında maçtan çok dönüş yolculuğunu düşünüyorum.

Kariyeri boyunca Ajax, Inter ve Arsenal'de oynamıştır. Ama kendisi her zaman Arsenal forması ile hatırlanacaktır. Hele ki o Newcastle'a attığı gol yok mu izlemeye doyulmaz, daha da ötesi bir insanın hayatı boyunca izleyebileceği en klas goldur belki de. Zaten Bergkamp da dünya üzerinde futbol oynamış en klas, en teknik oyunculardandır tartışmasız.


Arsenal'le jübile maçını 22 Temmuz 2006`da Emirates stadının açılış maçında yapmıştır. Bu maçta eski takımı Ajax ile sonraki yuvası Arsenal karşılaşırken maçta oynayan oyuncular bile büyüklüğünü anlatmaya yeter. Ajax'ta Cruyff, Van Basten, Danny Blind ve De Boer kardeşler Arsenal'de ise Seaman, Ian Wright ve Patrick Vieira..


Arsenal taraftları ''Taraftarlar Günü" olan organizasyonu (Arsenal'in Highbury stadını bırakıp Emirates stadına taşınması dolayısıyla, daha önceden belirlenmiş Highbury'deki son yılların kutladıkları organizasyon) "Dennis Bergkamp Günü" olarak değiştirdiler, Bergkamp'ın Arsenal'deki günlerini bu şekilde kutlamak için. Son maçında West Bronwich Albion'a karşı ikinci yarıda oyuna girmiş, Pires'e golü attırmış ve son dakikalarda da bu forma altındaki son golünü atarak kariyerine son noktayı koymuştur.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

futbol literatürüne 'forvet arkası'pozisyonunun eklenmesini sağlayan adamdır kendisi.zira kendisi ne tam bi forvet ne de bir orta sahadır.ancak ilahi tekniğinden sonuna kadar yararlanmak isteyeceğiniz için hücum bölgesinde kendisine yer açmak zorundasınızdır.svetlin in de fotoğrafını koyduğu üzere arjantin e attığı gol ve daha nice klas kokan gölü hafızalarımızda tazeliğini korumakta.zaten kendisi kariyerinin son yıllarında dahi premier ligte namağlup şampiyon olan arsenal takımının,kendisine duyulan minnetten ziyade o yaşta dahi harika işler yapabilmesi nedeniyle,en önemli parçalarından biri olma özelliğini sürdürmüştür.zaten jübilesinde bulunan futbolcular dahi onun futbol dünyası için değerini gayet açık göstermektedir.bir de şu uçak korkusu olmasa kimbilir daha ne dudak uçuklatan teknik hamleler sergileyecekti bizlere.arsenal de yaptıkları bi yana gelişi dahi 90 ların ortasında durgunluk dönemi yaşayan arsenal e birçok üst düzey oyuncunun kendisinden sonra takıma katılmasına ön ayak olmuş ve arsenal i özlemini çektiği başarılı yıllara adım adım taşımıştır.incelemenin güzelliği bi yana efsaneler konusunda bu kadar hemfikir olmamız beni korkutmaya başladı svetlinim arada sevmediğim adamları da bu kuşağa dahil et her seferinde inceleme kadar yorum yazmaktan yoruldum.