28 Ocak 2009 Çarşamba

Best of Kemal Sunal

Daha önce de belirttiğim gibi sıkı bir Türk sineması taraftarıyım. Sıkı bir takipçisi diyemem ama taraftarıyım. Aradaki fark ne diyecek olursanız şöyle açıklayayım; televizyonda bir türk sineması denk geldiğinde mutlaka izlemeye çalışırım, yani abi türk filmleri bi boka benzemiyor, hep aynı saçmlalıklar, o ne öyle şimdi ne varsa yabancılarda var diyen ve türk sinemasından kaçan biri değilim. Gene anlaşılmadı farkındayım ama en basitinden şöyle diyim çok iyi bir izleyiciyim, evet evet bu oldu sanki.

Çok fazla sayıda Türk filmi izlemişimdir Cüneyt Arkın'lı, Kadir İnanır'lı, Tarık Akan'lı, Kemal Sunal'lı. Lafı da Kemal Sunal'a getireceğim zaten burdan. Birçok filmini bu kadar izlemiş biri olarak "top ten" Kemal Sunal yapayım bari diye düşündüm. Kemal Sunal ilk rolünü 1972'de Tatlı Dillim adlı filmde birkaç sahnede görünerek almış. Daha sonrasında ise Balalayka çekimleri için Rusya'ya gitmek üzere bindiği uçakta (uçak fobisi olmasına rağmen) hayata veda edene kadar 82 filmde rol almış toplamda. Bunların çok büyük bir çoğunluğu komedi filmidir, ama bazı filmler komedi olmasına rağmen yer yer gözleri doldurmaktadır aynı zamanda.


Kemal Sunal komedi filmi yaparken çoğu zaman dönemin sorunlarını konu alarak bunu yapmaya çalışmış. Mesela Orta Direk Şaban'da her gün kahveye gittiğinde zam gelmesi ve her zam haberini aldığında baygınlık geçirmesi o dönem yapılan zamlara güzel bir göndermedir. Davaro'da mesela o zamanların en önemli sorunlarından biri olan kan davasını işlemektedir Kemal Sunal, Kibar Feyzo'da ise başlık parası adı altında kadınların bir eşya gibi satılırcasına evlendirilmesini konu edinir. Almanya'ya çalışmak için giden Türklerin yoğun olduğu dönemde çektiği Gurbetçi Şaban, kiracıların sorununu ise Kiracı filme dile getirmiştir. Umudumuz Şaban'da da gecekonduları elinden alınmak üzere olan insanları mafyaya karşı korumuş, evlerini kurtarmıştır. Bunun gibi bazı örnekler daha da artırılabilir tabi ama dediğim gibi Kemal Sunal sırf gülmek için güldürmemişti çoğu zaman. Döneminkendine has sorunları üzerine eğilerek bunları yapmıştı.

Kendi adıma ençok sevdiğim Kemal Sunal filmlerini sıralarsam şöyle bir liste yapardım. Esasında listeyi yaparken çok zorlandım ama genel olarak hepsi de çok güzel, ayırt etmek de zorlandığım filmler. O yüzden bir sıralama değil de en iyi 10 film gibi düşündüm.

10- Zübük: Kemal Sunal dolandırıcı bir devlet adamını canlandırır. Köymuhtarlığından meclise kadar bu kimliği sayesinde yükselir, rüşvet alarak kısacası namussuz olarak. Kötü adam rolünde güzel bir performans İbrahim Zübükzade'den.

9- Tokatçı: Başlık parasını toplayıp köyüne dönerken paraları çalınan Osman İstanbul'a tekrar gider ve asker arkadaşı Şevket'i bulur. Bu film deyince aklıma direk "Karbonat Erol" geliyor.

8- Şark Bülbülü: "Bana Mazlum'u getirin." Kemal Sunal burda da başlık parası için şehre gider ve çok zengin bi şarkıcı olarak köye döner. Köyü ağadan kurtarır.

7- Şabanoğlu Şaban: "Ramazan hücum borusu nasıl çalınıyodu?" Şener Şen, Halit Akçatepe ve Kemal Sunal hangi filmde bir araya gelmiş de müthiş olmamış zaten. Gülmekten yerlerde yuvarlandık dedikleri filmlerden.

6- Kapıcılar Kralı: Yıllar sonra Bizimkiler'in kapıcısı Cafer'e bile ilham olmuş bir yapıt. Tek kişilik şov resmen. "Seyit, bana iki votka." Bununla beraber Çöpçüler Kralı ve Bekçiler Kralı da var tabi.

5- Süt Kardeşler: Yine Halit Akçatepe, Şener Şen ve Kemal Sunal üçlüsü. "Gulyabani" desem yeter heralde.

4- Yedi Bela Hüsnü: "Şimdi ananı laciverde boyadım itoğlu it." Kahramınımız Hüsnü hem mahalleyi kötü adamlardan kurtarır hem de Hüsniye'yi tavlar böylece. Yine Şevket Altuğ var burda da. Korkusuz Korkak, Avanak Apti, Sakar Şakir bu dönemde çekilen diğer filmer. Ama onları bunun arkasına yazarım.

3- Tosun Paşa: Seferoğlulları vs. Tellioğulları, Kemal Sunal & Şener Şen. "Salıverin küçük enişteyi."


2- Hababam Sınıfı Serisi: İnek Şaban, Damat Ferit, Güdük Necmi, Mahmut Hoca. Türk sinema tarihinin en iyi yapımlarından biri zaten.

1- Kibar Feyzo: Benim için her zaman bir numaradır. Burda da İlyas Salman ve Şener Şen Kemal Sunal'a eşlik eder Müjde Ar'la birlikte. Şener Şen'in ağalığı, Hacı Hüso'nun Feyzo'ya çektirdiği çileler... "Ağaya Beleş" Davaro'yu da bu kategoriye soktuğumdan fazladan yer kaplamasın diye yazmadım, yoksa ilk 5'e girer her türlü.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

benim de favorim kibar feyzo dur.şu listedeki her film klasik olmasını sağlayacak belirli sahnelere sahiptir ancak kibar feyzo baştan sona zaten bu sahneler üzerine bezelidir.hatta hatırlıyorum da lisedeyken bizim sınıfta'türk sineması güldürü klasikleri'(başlık benim eserim şu an itibariyle ama ana amaç buydu efenim)başlığı altında dialoglar yazılmış bunların yarısından fazlasını kibar feyzo kaynaklık etmiştir.o anda da anladığımız üzere ulaşılması zor görünen bir noktadadır bu film türk sinemasında en azından benim gibi bir türk sineması sever için öyledir.
bir de listedeki tüm filmlere selam etmekle beraber diğer bi favorim kapıcılar kralıdır.
svetlin bu arada türk sinemasıyle ilgili görüşlerine de katıldığımı belirtmeden geçemicem.sadece kemal sunal değil ben de ne bulsa tv de izleyen türdeyim.e tabi bu sineması yı çok alaturka bulan 'lan inek şaban mı izliyon?'diye bana tepki koyan entellektüel insanlarımız da yok değil.her ne kadar herkesin fikrine saygımız sonsuz diyerekten'i have learned something today'tarzında south park misali günün mesajını versem de,bunu söyleyen kişinin ağzına diz atmak için önelenemez bir istek,adeta bir harlanma birikiyor içimde.ya da ben mi çok hassas davranıyorum bu konuda bilemicem

Spicoli dedi ki...

Ben siki bir türk sinemasi taraftari sayilmam, hatta bu listedeki filmlerden 2 tanesini izlememisim de; ama Kibar Feyzo, Kapicilar Krali ve Tosun Pasa hakikaten süperdi.

Eline saglik.

sedürt dedi ki...

güzel bir liste olmuş hakkaten. eline sağlık.

biz ilkokuldayken ilkokul dediysm ilköğretim işte. bilmiyorum herkese oldu mu bu ama bizim okulda bir akım vardı. hocalar bize kemal sunal filmlerini aşağılar dururlardı kullandığı argo sözcüklerden ötürü. izlemeyin derlerdi hatta veli toplantılarında ailelere de derlerdi izletmeyin çocuklarınıza böyle şeyler diye. yine izlerdi tabi ki herkes. garip olan şu ki bu öğretmen denilen kişilerin sinemadan hiç anlamıyorlar sanırım. kemal sunal filmlerine sadece argo kullanılan film demek bence inanılmaz tırt bir sinema izleyicisi olmak demektir. çünkü kemal sunalın çoğu filminin aslında anlatmak istediği bir şey vardır. hemen her filmi bir şeyleri eleştirir. mesela kibar feyzo ağalık rejimini feodaliteyi inanılmaz sert bir dille eleştirir. şark bülbülü doğrudan bir ibrahim tatlıses ve onun türevleri eleştirisidir. zübük ise aziz nesin kitabından uyarlanmıştır zaten. politikacılara şahane bir eleştiridir. koy tayyip erdoğanı, koy mesut yılmazı, koy demireli her figüre uyar oradaki karakter.

saygıyla anıyorum kemal sunal'ı hakkaten çok önemli işler yapmıştır türk sineması adına, filmleriyle büyümüş olmaktan gerçekten gurur duyuyorum. kahrolsun dünyaya at gözlüğüyle baktırmaya çalışan ilköğretim hocaları.

Adsız dedi ki...

sedürt ün öğretmen yorumu üstüne cem yılmaz ın son gösterisindeki bahsettiği olay aklıma geldi:
'cem bey son filminiz olmamış oğlum sizi izliyor çok küfür ediyor'
'film olmamış ta peki çocuk olmuş mu kalsiyumunu,potasyumunu verme çocuğa...ehihihe...bi siktir git!'
demek istiyorum ki sevgili dostlar,canlar eleştiren şahıs ilk olarak hangi düzeyde ki kemal sunal ın bir şeyleri anlatmak için kullandığı argoyu kendi ahlak seviyesine yakıştıramıyor.verilen msj ı görmemeyi falan pas geçiyorum zaten ilkokul çocuğuna anlatmaya lüzum yok bir de burada şudur budur diye açıklamak gereksiz.az buçuk kafası basan biri ne olduğunu görür zaten.sonuçta anlattıkları gayet basit olgular.gidip te bir 'lost highway'tarzında beynin 22.sahasının ırzına geçecek bir yapım ortaya koymuyorlar.her şey açık net ama tabi olay nerenle anlamak istediğine bağlı..

hayır biraz konuyla alakasız olucak ama bahsedilen öğretmenler bizim lisedekilerse hiç oralara girmeyelim milletin ağzı açık kalır anlatmaya başlarsak.simetrik olmadığı gerekçesiyle montları toplatma mı ararsın,yatakhane tuvaletinde kapısı açık ayakta işeyip elini suya değdirmeden çıkanı mı ararsın?lan bak aklıma geldi delirdim yine ya

Devremülk dedi ki...

Benim favorim de
1.Şabanoğlu Şaban
2.Tosun Paşa
3.Tokatçı