29 Ocak 2009 Perşembe

Davos'ta bir Kasımpaşalı


Bu kadar üst düzey bir panelde böyle bir tartışmaya canlı şahit olmak gerçekten de garip bir duyguydu.Açıkçası ekran başında epey heyecanlandım.Biz Erdoğan'ın bu tavırlarına alışkınız ama adamlar görünce afalladılar tabi ki.Tayyip Filistin konusunda çok hassas.Diğer taraftan Simon Peres de kışkırtınca, Tayyip de karşılık vermek istedi.Bence en büyük hata oradaki panel yöneticisinindi.Sonuçta bu kadar önemli ve üst düzey takip edilen bir panelde 5 dakika daha uzun olması bir şey değiştirmezdi.Erdoğan'ın sürekli koluna dokunması ve sözünü kesmesi hiç hoş değildi.Klasik Tayyip.Hemen fevri davrandı ve "Benim için Davos bitmiştir" açıklamasıyla paneli terketti .Tabi ki Davos başkanı ile panelden sonra yaptıkları basın toplantısında daha yumuşaktı."Böyle yöneticilerle Davos'a gelmem" e döndürdü işi. Peres de üstüne çok gelindiğini düşündü galiba, direk Tayyip'e yönelik sert cevaplar verdi.Ortam gerildi. Fakat işin bir de gerçek boyutu var.Hamas bir terör örgütü olabilir.Bu tartışılır.Fakat ölen 400 çocuk da Hamas militanı değildi ya.Erdoğan bu tavırlarıyla Türkiye ve Arap dünyasında müthiş prim yapar.Fakat Batı'da da epey puan kaybetti.Açıkçası ben bir T.C vatandaşı olarak daha saygılı ve sakin bir yönetici isterdim. Ayrıca Hamas konusunda da Hamas'ın hatalarını daha güçlü ortaya koymasını beklerdim. Terörist olarak adlandırılan bir grubun hamisi gibi görünmek dış politikamıza zarar verir.Son zamanlarda Türkiye çevresinde etkin bir rol kapmaya çalışıyor.Bakalım bu gelişmelerin o role etkisi ne olacak.Arap dünyası şimdiden "Hoşgeldin Türkiye" naraları atmaya başlamış.Ama önemli olan Amerika'nın bizi o rolde kabul etmesi.

3 yorum:

Spicoli dedi ki...

Yalniz böyle saygisiz moderatör olmaz hakikaten. Adam eliyle dokundu resmen Erdogan`a. Sen kimsin ya elinle dürtüyosun bir ülkenin temsilcisini öyle bir platformda. Ayrica bilmem ben mi yanlis anladim o anda,2 dakikalik özete söyle bir baktim, cok dikkatli de izlemedim ama moderatör "sir we really need to bring people to dinner" falan gibi biseyler geveliodu, eger ben hatali deilsem bu müthis bir saygisizlik, bu ne lan yemekmis.

Onun disinda bu son vakayla yakin dönemde iliskilerde sekillenmeler olacaktir, bu dönem epey kritik hakikaten.

Tüm bunlara ragmen, direk siz öldürmeyi iyi bilirsiniz temali sert üslubun disinda bu durus ne olursa olsun önemli diye düsünüyorum. Yanlis hatirlamiyorsam en son rahmetli Ecevit`in bir Amerikan büyükelcisine gider yapmisligi vardi ki o dönemden beri gururlu bir durus sergileyememistik.

Svetlin dedi ki...

moderatör uğur dündar olmalı seneye.

alıştı melih vs kılıçdaroğlu kapışmalarından.

Spicoli dedi ki...

Yalniz ben tamamini izlemedim konusmasinin. Hamas söylemleri sakatmis zannederim.

Bir de söylemeden edemem, adam resmen en az %5 oy artirdi 3 dakikada. Yani isin bu sov yönünün; moderatörün agzina lafi tikamasini eblek eblek seyretmeyisi, Peres`in suratina bagirmasi ve tahrikini sineye cekmeyisini gölgede birakmasi düsündürücü ve nahos olan.