25 Ocak 2009 Pazar

Haftanın Filmine Kısa Bir Bakış - 20

Benim için çok özel olan bir başka filmle karşınızdayım. İzlediğim günden beri herkese tavsiye ederim, hatta yanlarına gider ben de bir izlerim tekrar tekrar. Filmi kimle izlediysem hepsinin ortak tepkisi şuydu: “adamlar yapıyor abi”. Bu laf çok önemli. Bir filmin gelebileceği en üst noktalardan birisidir bu. Neyse filmimize gelelim.

2000 yapımı bir Christopher Nolan filmi Memento. Guy Pearce, Carrie – Anne Moss ve Joe Pantoliano ise başrollerde.

Karısının ölümünden sonra kısa süreli hafıza kaybı yaşayan Leonard adlı bir adamın hikayesi anlatılıyor filmde. Leonard o olaydan sonra öğrendiği, gördüğü, duyduğu her şeyi on dakika içerisinde unutuyor. Karısının intikamını alabilmek için ve bunu yapmayı unutmamak için vücudunun her yerine dövmeler yaptıran, cepleri kağıtlara not ettiği ipuçlarıyla dolu tuhaf bir adam. Konusu kesinlikle çok iyi filmin. Ama filmi benim için bu kadar özel yapan bir şey varsa o da kurgusudur. Sondan başa doğru ilerleyen ve bunu yaparken kusursuz ve hatasız bir şekilde ilerleyen kurgusu insanı kendine hayran bırakıyor. Her saniyede her karede olayların öncesine dair farklı şeyleri buluyorsunuz. Filmden alınan keyif de parçalar birleştikce yükseliyor ve filmin finaliyle beraber zirveye çıkıyor.

Christopher Nolan'ın adeta yönetmenlik dersi verdiği, oyuncuların çok başarılı olduğu ve izlerseniz kesinlikle pişman olmayacağınız “adamlar yapıyor abi” diyeceğiniz bir film. İyi seyirler.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

açıkçası güzel bir filmi göklere çıkarırken kullanabileceğimiz tüm basma kalıp sözleri bu film için de sarf edebilirim ancak pas geçeceğim.beni en çok etkileyen noktası,
bulmaca tarzında ilerleyen öykünün sondan başa anlatım tekniğiyle birlikte sizi iyiden iyiye düşünmeye ve kafa patlatmaya itmesi.güzel bir deneyim ancak karşısında yayılarak bir elinizde cips,yanınızda da sürekli filmle ilgili yorumlar yaptığınız,işi taşşak muhabbetine vurduğunuz bir arkadaşınız eşliğinde rahatlıkla izleyebileceğiniz filmlerden değil en azından benim için öyle değildi.
ismini duyduğumda aklıma ilk gelen,olayları anlayabilmek için parçaları birleştirmeye dayalı bir yöntem izlemeniz gereken,bunu yaparken de sondan başa ilerleyen anlatımı ve sırıtmayan oyunculuklarıyla her daim aklınızın bi köşesinde yer edecek bi film olduğudur.
tavsiye ederim.arşivde bulunması gereken özel bir yapıt.

Spicoli dedi ki...

Nolan cok büyük adam olacak, demedi demeyin.