21 Eylül 2008 Pazar

Efsane Oyunlar Serisi-1

"Hugo, Kahramanım Benim"

90 ‘ların başında bir anda hayatımızda beliren, masum çocukluk yıllarımda anneannemin “şeytan” uyarılarına rağmen ısrarla takip etmeye çalıştığım, birkaç kere programa bağlanmaya çalışsam da bu girişimlerimin hep başarısızlıkla sonuçlanması sonucu sadece tv'den takip edebildiğim kısa boylu, uzun kulaklı, koca ayaklı, sonradan bakınca hakketen pek çirkin bir görüntüsü olan, tek dişi kalmış kahraman Hugo bence oyun tarihinin gerçek efsanelerinden biridir.

Danimarkalı bir oyun şirketi tarafından hayata geçirilen ve ilk kez 1990'da gene bu ülkede bir İnteraktif Tv Oyun Programı olarak yayınlanmaya başlayan Hugo, sattığı 6.5 milyondan fazla cd, play station ve nintendo oyunuyla bu alanda gerçekten çok ön sıralarda. Ülkemizde ilk kez Kanal 6 aracılığıyla Tolga Gariboğlu’nun sunuculuğuyla yayın hayatına başlamıştır. İlk başlarda sadece trenle seyahat eden ve telefonun tuşlarına basmak suretiyle sağa sola kaçışlar yapıp karısını kötü kalpli cadı Sylla‘dan kurtarmaya çalışan Hugo, daha sonra 3 boyut teknolojisine geçerek birçok farklı macerayla karşımıza gelmiştir. Hafızalarımızda hala yer eden “sağa zıpla Hugo” ,“ nereye çufçufluyoruz” ve “ben bastım Tolga abi fakat Hugo gitmedi” gibi replikleriyle bir efsane olmuş ,o dönemlerden geçen her Türk gencinin hayatında olumlu ya da olumsuz bir şekilde yer etmiş olan Hugo bir ara bölücülükle bile suçlanmıştı. Evet bir oyununda Türkiye Haritası'nın Sivas'tan itibaren kesilmiş olarak gösterilmesi Hugo'nun “ekmek yediği ülkeye ihaneti” olarak yorumlanmıştı.

En son Tv'de gördüğümde (yanlış hatırlamıyorsam Kanal 1'deydi) programı bir kız sunarken, Tolga abi ise artık oyunun içinde Hugo ve çocuklarla konuşan bir bilgisayar karakterine dönüşmüştü. Gerek formatıyla, gerek oyunun içinde yaşanan genelde çevirmeli(eski moda) telefondan kaynaklanan aksaklıklarıyla ve ne kadar inkar edilse de bir efsaneye dönüşmüş olan canlı yayında küfür olayıyla Hugo hem Türk televizyon tarihinin hem de oyun tarihinin kültlerindendir. Saygılar Hugo’ya ve Tolga Abi’ye…

1 yorum:

Spicoli dedi ki...

"Tolga abi ise artık oyunun içinde Hugo ve çocuklarla konuşan bir bilgisayar karakterine dönüşmüştü."

efsaneler asla ölmez, sadece sekil degistirir.