25 Eylül 2008 Perşembe

Efsane Oyunlar Serisi-2

"İşçisin Sen İşçi Kal"

İlk kez 1981 yılında Nintendo’nun Donkey King adlı video oyununda kız arkadaşını kötü kalpli maymunun (Donkey King) elinden kurtarmaya çalışan emektar muslukçumuz Mario , tam 27 yıl sonra hala görevinin başında. 1983 e kadar Donkey King ‘in “Jumpman” i olarak görev yapan Mario, o yıl Nintendo tarafından adeta ödüllendirilir ve kendisine ait Mario Bros oyununa kavuşur.Bu oyunda ona iki kişi ile de oynanabilmesi için kardeşi ve meslektaşı Liugi de katılır.1985 yılına gelindiğinde ise oyun Super Mario Bros. ‘a terfi eder ve 1990 yılında Super Mario World ‘ e dönerek hemen hemen son şeklini alır. Oyunun genel olarak amacı mantar krallığına egemen olmak isteyen Kral Bowser tarafından kaçırılan Prenses Peach i kurtarmak için 8 dünyayı ele geçirip kaleye ulaşarak kral Bowserın minyonu bir canavarı yenerek (ta ki 8. kaleye kadar) Toad denilen mantar krallığı insanlarından birini kurtarmaktır. Sonunda 8. kaleye gelindiğinde ise bu sefer kurtarılacak kişi Prenses Peach , rakip ise Bowser ın ta kendisidir.

Oyun esnasında Mario kutulara vurarak para kazanmanın yanı sıra , kendine bazı güçlerde ekleyebilir.Mesela bir mantar toplarsa Süper Mario ya dönüşüp boyut olarak da büyüyen Mario, ateş çiçeğini alıp ateş topu fırlatırken, eğer kuş tüyü alabilirse uçma özelliğine sahip oluyor.Ayrıca 1990 yılından itibaren Mario ya Yoshi adında bir karakter eklenmiş,Mario Yoshi denen bu dinazora benzer yaratığa binerek ilerleyebilme özelliğine de sahip olmuştur. Son oyunlarında Mario ya yeni bir özellik daha eklenmiş ve yediği dev mantar sayesinde geçici olarak kendi boyutunun 10 -15 katı gibi bir büyüklüğe ulaşarak her yeri yıkıp geçebilmesi sayesinde gerçekten ürkütücü bir görüntüye de sahip olmuştur.

Dünya çapında 285 milyon gibi inanılmaz bir satış rekoruna ulaşan Mario,tüm zamanların da en çok satan video oyunu.Son zamanlarında tenisten pinballa her türlü oyunda yer alan Mario hatta bir ara Mike Tyson’s Punch oyununda hakemliğe bile soyunmuştur. Kardeşi Luigiyle ve dinazoru Yoshiyle o dünya senin bu dünya benim koşturan Mario için video oyunlarının tartışmasız en efsanevi karakteri diyebiliriz.

Hiç yorum yok: