8 Aralık 2008 Pazartesi

İnternet Bağımlılığı



Günümüz toplumunda bireylerin, basta vahsilesen yasam mücadelesi olmak üzere cesitli etmenler sebebiyle daha yalniz bir sekle büründügü bir gercek. Bazilarimiz bu durumdan kendini sakinmayi basarsa da bircogumuz da ya basaramadik ya da bu konuyla ilgili rahatsizlik hissetmiyoruz. Tamamen öznel bir mevzu. Yalniz bir konu var ki bu yalnizlasma mevzusunun tam göbegine oturuyor. Sanal yasam. Iddasi daha isminde basliyor. Gercek yasama alternatif sunuyor. Bugün internet üzerinden hemen her isimizi görüyoruz. Peki bu kötü bir sey mi? Aksine, müthis. Bircok acidan hayatimizi kolaylastiriyor internet. Yalniz dostlarim bizler hemen her konuda oldugu gibi bu konuda da zannederim kantarin topuzunu kaciriyoruz. 

Bir iki gün evvel basima gelen bir hadiseyle aciklayayim. Okulum sebebiyle yillardir ailesinden uzakta yasayan biriyim. Malum bayram tatili sebebiyle ailemin yanina geldim. Buradaki günlerimin pek ic acici da degil. Insan kendi alistigi yasami illaki özlüyor. Kendi evinde her dem zorluk cekmeden yaptigi seyleri burada da rahatca yapmak istiyor. Benim icin bunlardan biri de, eger disardan gec gelmemissem, o gece en az bir yarim saat oturup internetteki günlük islerimi yapmamdir. Ne bileyim maillerime bakarim, birkac site, birkac blog, birkac arkadas falan, siradan seyler. Gectigimiz gece ise malesef bu firsati bulamadim. Evde kablosuz baglanti olmadigindan kendi bilgisayarimi getirmis olmama ragmen o anda internetin bir baskasi tarafindan kullaniliyor olmasi sebebiyle internete erisemedim. Bu durumsa beni kelimenin tam anlamiyla heder etti. Evet acil bir isim yoktu, saat 03:00`di. Yatmak birakin abes olmayi, o saatte yapilacak en mantikli seydi belki de. Ama yapamadim. Internet bagimliligi gibi bir seyin gercekten var olabilecegini ilk olarak o anda anladim. Balkonda ellerim titreyerek bir sigara ictim. Nöbet dinmemisti ama yattim iste. Sabah kalktigimda kücük kardesimi bagira bagira def ettim internetin basindan ve internetime kavusunca hapini almis bir bagimli gibi rahatladim. Tüm bunlar beni epey korkuttu aslinda. Su ana kadar bir baska seye bagimliligim olmadi. Aslina bakarsaniz birkac yil öncesine kadar internetin de hayatimda dogru düzgün bir yeri bile yoktu.

Bu belki de uc bir andi benim icin. Belki benim icin uc degildi ama cogu internet kullanicisi icinde ben uc bir örnegim, bunlari bilmiyorum. Yalniz iyi anladigim bir sey var ki, o da bu sanal yasamin hayatimiza müthis katkisi ile bagimliligi arasinda deha ile delilik arasinda oldugu gibi ince bir cizgi oldugu. Bugün sigara, madde, cinsellik gibi bircok konuda bagimlilik sorunu yasayan insanligin önünde, ciddi tehdit bir olarak duruyor internet bagimliligi. Kontrolü kaybetmeyenlerden olmak umuduyla.

1 yorum:

Erhan dedi ki...

çoğu zaman da anlayamıyoruz. yani sigara gibi bi' şey olmaz, olmaz derken bir de bakıyorsun ki, vazgeçilmezin olmuş.